Skip to main content

Toch geld om oversteek Middendreef veiliger te maken

03 juli 2024
Kees Bakker

Er komt toch geld beschikbaar om de fietsoversteek van de Middendreef aan te pakken. Deze langgekoesterde wens van de gemeenteraad dreigde met het oog op de toekomstige bezuinigingen te worden geschrapt, maar de raad heeft daar dinsdagavond zelf een stokje voor gestoken. Dankzij een voorstel van Mooi Lelystad, gesteund door de InwonersPartij en D66, is er 63.000 euro beschikbaar om de oversteek aan te passen.

Voetgangers

En het heet dan dat de ‘fietsoversteek’ wordt aangepast, maar feitelijk gaat het om de voetgangersoversteek ter hoogte van de voormalige scholengemeenschap De Rietlanden. De Nelson Mandela-fietsbrug fungeert sinds enige tijd als veilige oversteek voor fietsers die bijvoorbeeld vanuit de Landstrekenwijk naar Porteum willen, of andersom.

Toch wordt ook de voetgangersoversteek op de Middendreef nog veel door fietsers gebruikt. Dat is de gemeenteraad een doorn in het oog. Ten eerste gebeurt dit vaak niet veilig, Officieel moet je groen licht hebben voor je oversteekt, maar veel fietsers wachten dat niet af. Ten tweede zorgt het voor oponthoud voor automobilisten. Vandaar dat er eerder al wat tijdelijke maatregelen zijn genomen om fietsers te ontmoedigen van deze oversteek gebruik te maken. “Maar fietsers zijn net als water: ze kiezen de kortste weg,” was eerder te horen in de gemeenteraad, want deze maatregelen hebben niet het gewenste effect.

Geld voor maatregelen

Met de 63.000 euro moet alsnog worden bewerkstelligd dat de voetgangersoversteek zo wordt ingericht dat fietsers er geen gebruik meer van zullen maken. Dat zou overigens ook kunnen betekenen dat de oversteek helemaal wordt opgeheven en voetgangers via trappen of een hellingbaan via de Nelson Mandela-brug over moeten gaan steken. In dat geval zou alleen de bushalte iets moeten worden verplaatst.