Skip to main content

Studenten: Flevoland moet één regionaal aardappelmerk krijgen

08 februari 2018
Theo van Rhijn

 

Flevoland moet een eigen aardappelmerk krijgen, een streekmerk zoals Parmezaanse kaas en parmaham. Die aanbeveling doet een internationale groep agrarische studenten.

27 studenten uit verschillende landen deden in opdracht van Aeres Hogeschool Dronten vergelijkend onderzoek in Europese regio's en keken wat die van elkaar konden leren. Voor deze opdracht, die gold als minor, werd samengewerkt met het provinciehuis in Lelystad en FoodChains 4 EU, een organisatie die zich inzet voor duurzame regionale voedselproductie. De studenten vergeleken Flevoland met één andere Nederlandse provincie en één van de Europese regio’s die meedoen met FoodChains 4 EU.

Ze concluderen dat de regio’s veel van elkaar kunnen leren. Flevoland zou bijvoorbeeld moeten kijken hoe de Italiaanse regio Emilia Romagna, met de stad Parma, sterke streekmerken als Parmezaanse kaas en parmaham exploiteert. Een streekmerk voor aardappels zou Flevoland bekendheid geven als belangrijke aardappelproducent. Een streekmerk vereist wel dat de producenten samenwerken, waarschuwen de onderzoekers. De foto is overigens van een van die Flevolandse producenten, Harry's Farm. (http://www.harrysfarm.nl/)

De studenten zien veel in directe verkoop aan de consument, niet alleen met winkels, maar ook met modernere methoden als blockchain.

Een ander idee is de ontwikkeling van een centrum (agripark) met een combinatie  van uien- en aardappelteelt, de verwerking van deze producten, opleidingen, woningen en een verkooppunt.  Die kunnen elkaar helpen en ook samen efficiënter omgaan met energie. Meer duurzaamheid zou ook kunnen  worden bereikt door van gras en oud brood diervoeder te maken.

Samenwerking was sowieso de rode draad in de aanbevelingen. Zo was één van de ideeën het opzetten van een database waarin gegevens en ervaringen van agrariërs met het omgaan van de bodem worden vastgelegd.

De provincie en de school kijken nu naar volgende stappen.

https://www.flevoland.nl/actueel/studenten-doen-aanbevelingen-voor-regionale-voedse

{jcomments on}