Stadsbestuur wil in tien jaar 5000 huizen erbij
Het gemeentebestuur van Lelystad denkt de komende tien jaar gemiddeld 400 tot 500 nieuwe woningen te realiseren. Daarmee moet een inhaalslag worden gemaakt ten opzichte van de afgelopen jaren, waarin weinig werd gebouwd.
De behoefte aan bouwproductie betekent niet dat bouwers hun gang kunnen gaan, zeggen b. en w. Ze kondigen aan dat ze zullen letten op de kwaliteit van de huizen en dat ze sturend zullen optreden bij de spreiding over de stad. 'Onafgemaakte plekken' hebben de prioriteit en dat zijn het stadshart, Warande, Hanzepark en Bataviahaven. Verder staaan Schoener-west, Punter, De Veste, Parkwijk, Kustrif/Zandbank, Waddenlaan, de campus bij scholengemeenschap De Rietlanden en het werkeiland op de lijst. in het Lelycentre worden kantoren ongebouwd tot woningen.
Als de plannen doorgaan, heeft Lelystad in 2030 dus zo'n 5000 huizen meer dan nu. Op het stadhuis wordt uitgegaan van een groei naar 5780 in dat jaar. Dat cijfer komt uit een onderzoek dat is uitgevoerd door een extern bureau, RIGO. Dat voorziet een grotere vraag naar woonruimte binnen het samenwerkingsverband Metropoolregio Amsterdam, waar Lelystad deel van uitmaakt, vergrijzing (die zorgt voor toenemende behoefte aan levensloopbestendige woningen) en een toename van eenoudergezinnen.
Op grond van die gegevens wil het gemeentebestuur ook bepalen welke soorten huizen er komen, zowel op de vrije markt (in koop- en huursector) als bij sociale woningbouw.
{jcomments on}