Skip to main content

Minister trekt mogelijk beurs voor ziekenhuis

31 oktober 2018
Geschreven door Theo van Rhijn

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat ziekenhuis MC Zuiderzee open blijft. Minister Bruno Bruins (VVD), de verantwoordelijke bewindsman, deed nog geen concrete toezeggingen, maar onderschreef wel dat Lelystad in elk geval verloskunde en spoedeisende hulp moet houden. Hij sluit niet uit dat hij daar desnoods geld voor op tafel legt.

De toekomst van MC Zuiderzee en de andere MC-vestigingen werd vandaag besproken in de Tweede Kamer. Nadat de SP zich vorige week al had gemeld in Lelystad zelf, sprak voorafgaand aan het debat ook ChristenUnieleider Gert-Jan Segers zich al op voorhand uit voor hulp van het rijk. De PVV wilde een parlementair onderzoek naar de gang van zaken en diende een motie van wantrouwen in omdat ze vond dat Bruins laks was geweest, maar kreeg geen meerderheid achter zich.

Intussen groeit het aantal deskundigen die zeggen dat het niet om een incident gaat, maar dat veel kleine ziekenhuizen in de gevarenzone zitten. Oud-hoogleraar Guus Schrijvers, een in zorg gespecialiseerde econoom, sprak in het AD van een 'testcase voor de toekomst van kleine ziekenhuizen'. CU-voorman Segers ziet in het faillissement van de IJsselmeerziekenhuizen aanleiding tot een uitgebreider debat over de ziekenhuiszorg. Hij waarschuwt voor noodmaatregelen die uiteindelijk toch geen oplossing blijken te zijn. "In 2008 zijn de MC IJsselmeerziekenhuizen gered met een financiële injectie. Nu is gebleken dat ondanks financiële steun van de zorgverzekeraar het ziekenhuis niet rendabel kon draaien, wil de ChristenUnie dat goed wordt bekeken wat er anders moet om te voorkomen dat hetzelfde scenario zich herhaalt," aldus een verklaring van de fractie.

De gemeente had vooraf in een brief aan de minister om ingrijpen gevraagd. Voorstanders van dergelijk ingrijpen wijzen erop dat in Lelystad weliswaar ook zonder eigen ziekenhuis aan de wettelijke eisen kan worden voldaan, maar dat de maatschappelijke nadelen van sluiting groot zijn en in Urk mogelijk de rijtijden van ambulances te lang worden. Een delegatie van bestuurders, betrokkenen en inwoners van Lelystad en omgeving was per bus naar Den Haag gegaan om zich bij de debatten te laten zien.

Verder bekijkt de Onderzoeksraad voor de Veiligheid de manier waarop vorige week met patiënten is omgesprongen na het uitspreken van de failissmenten. Artsen van het Slotervaartziekenhuis hadden daarover geklaagd. Er zou zelfs sprake zijn geweest van levensgevaar. Overigens wordt tegen eerdere verwachtingen in nu ook in Amsterdam gekeken naar de mogelijkheden voor een doorstart; in Lelystad gebeurde dat meteen al.

{jcomments on}