Stadsbestuur: sprong over A6 niet nodig en niet gewenst voor de geplande groei

Lelystad hoeft in zijn groeibehoefte de sprong over de A6 niet te maken. In een aantal scenario’s voor de groei tot 2050 kan het draaiboek waarin dat wel zou gebeuren, komen te vervallen. Dat staat in de Omgevingsvisie 2050, die dinsdag in concept aan de gemeenteraad is gepresenteerd. Een omgevingsvisie beschrijft in grote lijnen wat een overheid voor ogen staat met de ontwikkeling van een gebied.
Lelystad zal de komende jaren groeien in Zuiderhage. Die groei en een aantal ontwikkelingen op turbolocaties in de stad zelf, het Stadshart en woningbouw aan de kust, voorzien in de eerste groei van de stad. Dat betreft zo’n 21.000 woningen. Maar ook daarna, tot 2050 zal de stad blijven groeien.
Daarbij is in het verleden bedacht ook aan de andere kant van de A6 woonwijken te ontwikkelen. Dat zou dan met name in het gebied zijn tussen de Swifterringweg en de A6, rondom de Runderweg. Dat kost echter veel, omdat daar nog helemaal geen infrastructuur, nutsvoorzieningen en andere noodzakelijke voorwaarden voor woonwijken zijn. Ook het verbinden van die wijken met de rest van de stad vergt flinke investeringen.
Verdichting
En het zou ook niet nodig zijn. Door verdichting in de stad is ook nog een groei van zo’n 15.000 tot 17.000 woningen te realiseren. Dat mag niet ten koste gaan van de hoofdgroenstructuur en zeker niet van de parken, is de gedachte. Ook de bestaande stedelijke structuur moet gewaarborgd blijven. Maar door rondom buurtcentra te verdichten, met soms ook hoogbouw, kunnen bestaande wijken versterkt worden. Daar zouden, verspreid over de verschillende centra, mogelijkheden liggen voor maximaal 12.000 nieuwe woningen. Daarnaast zouden op verschillende andere plekken met kleinere projecten nog eens mogelijkheden liggen voor 2.500 tot 5.000 woningen. Ook de herstructurering van bestaande wijken hoort hierbij, waarbij sloop niet wordt uitgesloten.
Dicht bij de natuur
Een aantal randvoorwaarden daarbij is dat je in Lelystad in of dicht bij de natuur woont, het open polderlandschap behouden blijft en het groen en het blauw (openbaar water) versterkt worden. Ook de ontwikkeling van de kust is hierbij een belangrijke pijler. Wethouder Piet van Dijk verwacht binnenkort met meer nieuws naar de gemeenteraad te komen voor wat betreft de eventuele toestemming van het Rijk om buitendijks te bouwen en om hoeveel gebied het dan maximaal gaat.
Compacter
Door de stad compacter te maken en de openbare ruimte te verbeteren, moet Lelystad sociaal veerkrachtiger worden gemaakt. De groei moet ook vooral in kwaliteit voorzien: goede huizen, maar ook woningtypes die we nu niet of te weinig hebben. Op die manier moet ook de leefbaarheid in de stad verbeterd worden.
De Omgevingsvisie 2050 ligt nu in concept ter bespreking voor aan de gemeenteraad. In januari 2026 zou die definitief moeten worden vastgesteld.