Liander wil nu twee jaar van tevoren tot op straatniveau van nieuwbouw weten

In de groeiversnelling die Lelystad heeft ingezet, is het nieuwe beleid van Liander bedreigend. De netbeerder wil voortaan twee jaar vooraf van de gemeente precies en tot op straatniveau weten hoe de ontwikkeling van nieuwe wijken eruitziet. Dat is niet mogelijk in de nieuwe werkwijze die de stad nu toepast bij de nieuwbouw.
Het nieuwe beleid van Liander is twee weken geleden aangekondigd en kwam voor de gemeente als een onaangename verrassing, lieten wethouders Dennis Grimbergen en Sjaak Kruis de gemeenteraad dinsdag weten. En dat juist op het moment dat Lelystad een andere werkwijze toepast om de woningbouw te versnellen, in tijden van grote woningnood geen overbodige luxe. Er vindt dan ook koortsachtig overleg met Liander plaats om hier een oplossing voor te vinden.
In de oude werkwijze bereidde de gemeente nieuwe woonwijken tot in detail voor, waarna men met die plannen de markt op ging om te kijken of er bouwers en ontwikkelaars geïnteresseerd waren. Die werkwijze kost tijd en veel ambtelijke inzet. In de nieuwe werkwijze wordt er door de gemeenteraad een nota van uitgangspunten vastgesteld voor een nieuwbouwgebied, waarna het aan geïnteresseerde ontwikkelaars is het voortouw te nemen in de planvorming voor dat gebied.
Mooi plan
Die werkwijze is voor het eerst toegepast in Campus-Midden. Dat heeft niet alleen een mooi plan opgeleverd met ideeën waar de gemeente zelf wellicht niet op was gekomen, het zorgt ook voor minstens een jaar tijdwinst bij de ontwikkeling.
De nieuwe eis van Liander is ingegeven door de krapte aan personeel voor de aanleg van nieuwe aansluitingen, dreigt nu roet in het eten te gooien. De gemeente hoopt er samen met de netbeheerder uit te komen. Daarnaast moet er volgens. Daarnaast moet volgens Grimbergen ook worden nagedacht over tijdelijke noodoplossingen, zoals grote batterijen om nieuwe straten toch van stroom te kunnen voorzien.