Skip to main content

'Ik was niet helder', spijt na aanval op hardrijder in Horst

24 juni 2022
Theo van Rhijn

Ze hadden hem al vaker gezegd niet zo hard door hun straat te rijden en uiteindelijk barstte de bom. De hardrijder werd achtervolgd en geramd en daarna inelkaar geslagen. Dat was in 2020. Vader en zoon werden gestraft, maar vader ging in hoger beroep. Hij heeft spijt, zei hij gisteren tijdens de zitting in het gerechtshof in Leeuwarden, maar zijn rol was beperkt geweest en de zeven maanden die de rechter hem had gegeven, was te veel. De aanklager gaat deels mee: zeven maanden waarvan vier maanden voorwaardelijk.

Het liep uit de hand op 22 april 2020, eind van de middag. De 44-jarige automobilist was na een woordenwisseling met een zeventigjarige buurtbewoner weggereden. De zoon van de buurtbewoner sprong in zijn eigen auto en zette met vader naast zich de achtervolging in, onder meer door de Boswijk. Er volgde een dollemansrit, vastgelegd op camera vanuit de wagen van vader en zoon. Die rit eindigde toen de zoon bij de Horst de linkerachterkant van de achtervolgde raakte, waarop die achterstevoren tot stilstand kwam. Vervolgens werd de bestuurder geschopt en geslagen, waarbij de zoon een stuk hout met spijkers gebruikte. Het slachtoffer liep een hersenschudding, bloeduitstortingen en een wond op het achterhoofd op.

De zoon kreeg 360 dagen, waarvan 122 voorwaardelijk, de vader zeven maanden. Volgens de rechters had hij zijn zoon instructies gegeven. Hij werd ook veroordeeld voor het meenemen van de mobiele telefoon van het slachtoffer en het verlaten van de plek des onheils.

Vraag is nu in hoeverre uit de opname blijkt dat hij zijn zoon heeft opgehitst. Volgens de man zelf was zijn rol beperkt en heeft hij zelfs tot rust gemaand. De aanklager is met hem eens dat het in elk geval niet vaststaat dat ook hij met het stuk hout heeft geslagen, zoals eerst werd gedacht, en komt daarom tot de wat lagere eis.

De raadsman vindt de tijd die zijn cliƫnt in voorarrest heeft gezeten, zestien dagen, voldoende mede omdat de man mantelzorg verleent aan zijn ernstig zieke echtgenote. Verder zou er hooguit een voorwaardelijke celstraf of een taakstraf bij kunnen komen, stelt de advocaat.

Spijt toonde de verdachte dus wel. "Ik heb een diep gevoel van schaamte. Het valt absoluut niet goed te praten. Ik mag niet voor eigen rechter spelen." Maar er was volgens hem alcohol in het spel. "Ik was niet helder." Hij is inmiddels in een kliniek behandeld voor een alcoholprobleem.

Dit bericht kwam tot stand in samenwerking met Omroep Flevoland.