Scholieren verzinnen oplossing voor afvoer regenwater die ook nog stroom oplevert

Regendruppels afvoeren naar de grond door ze te laten stromen over panelen waar ze daarbij stroom opwekken, met die oplossing voor de afvoer van regenwater, hydrohuis genoemd, hebben vwo-leerlingen van Porteum een ontwerpwedstrijd winnend afgesloten, een hackathon, van IVN Natureducatie in samenwerking met de provincie en Waterschap Zuiderzeeland. Een creatief én toepasbaar idee, aldus gedeputeerde Harold Hofstra. “Je lost een energieprobleem op en denkt tegelijk na over de opslag van water in de grond.”
Vier leerlingen bedachten zes slimme en vernieuwende oplossingen tegen wateroverlast. Zij bogen zich over de vraag: hoe vangen we regenwater op als er geen extra ruimte meer is in de wijk?
De opdracht kwam van hydroloog Chris Adema van het waterschap. Hij daagde de leerlingen uit om oplossingen te verzinnen die passen binnen de grenzen van een nieuwe woonwijk, zonder dat er ruimte verloren gaat aan extra sloten of vijvers. Bestaande technieken – zoals regentonnen of waterpasserende bestrating – mochten ze niet gebruiken.
Extreme buien
“Het klimaat wacht niet,” zegt Adema. “Extreme buien nemen toe, en bestaande oplossingen zijn simpelweg niet genoeg meer om het water de baas te blijven. Als we nu geen slimme maatregelen nemen, lopen we straks letterlijk en figuurlijk vast: natte kelders, overlast op straat en schade aan infrastructuur. Daarom is het zo belangrijk om jongeren te betrekken – zij durven het bestaande systeem te bevragen. Dat hebben we keihard nodig.”
FOTO'S WATERSCHAP ZUIDERZEELAND