Project om asbestdaken te vervangen loopt nog door tot 2028
Zo’n zeventig procent van de asbestdaken op particuliere woningen is tot nu toe gesaneerd, melden b. en w. in een nota aan de gemeenteraad. Het project om mensen hierbij te helpen, moet tot in 2028 doorlopen en kan dan worden afgerond. Het is er sowieso nog twee jaar.
Koploper
Lelystad is volgens het stadsbestuur koploper als het gaat om de sanering van asbestdaken. Toen in 2016 het Rijk van plan was een verbod op asbestdaken in te voeren en een deadline te stellen voor wanneer oude asbestdaken gesaneerd zouden moeten zijn, werden in Lelystad allerlei regelingen opgesteld waarmee mensen werden geholpen hun asbestdak te vervangen. Dat gebeurde mede omdat veel daken in sommige wijken van Lelystad, zoals in de Tjalk, allemaal in dezelfde tijd gebouwd zijn en daardoor ook veel asbest bevatten. Bij de maatregelen behoorde het aanstellen van een procesmanager, die mensen of groepen bewoners kon adviseren of begeleiden, en het instellen van een voordelige lening waarmee mensen hun dak konden laten saneren.
Wetgeving gestrand
Toen de wetgeving in 2019 strandde in de Eerste Kamer, bleven de regelingen bestaan, maar liep het aantal asbestsaneringen wel drastisch terug. Nu er geen deadline meer is, wordt ook de datum waarop alle daken zouden moeten zijn vervangen, niet gehaald. Het doel van de asbestsaneringen verandert echter niet. “Van asbest is bekend dat het kankerverwekkend is. Vandaar onze inspanning om ervoor te zorgen dat zo veel mogelijk asbesthoudende materialen op korte termijn uit de leefomgeving verdwijnen. Een laatste grote bron in de buitenlucht vormen de vele daken en gevels van bijvoorbeeld asbestcement leien en (golf)platen. Deze bevinden zich niet alleen op boerenerven en bedrijfslocaties, maar ook in woonwijken," betoogt het college.
Daarbij: "De levensduur van dergelijke leien en (golf)platen is ongeveer 30 tot 35 jaar. De meeste nog aanwezige asbestcement leien en (golf)platen zijn echter ouder dan 40 jaar. Dit geldt ook voor de asbestdaken en -gevels in Lelystad. Doordat het cement verweert en verbrokkelt, verspreiden de asbestvezels zich in de omgeving. Hoe ouder de leien en (golf)platen, hoe meer asbestvezels er vrijkomen. Deze vezels kunnen worden ingeademd door bewoners en voorbijgangers.”
En dus stelt het college zelf een deadline.“Met inzet van een nieuwe procesbegeleider, die elke eigenaar persoonlijk benadert en de hulp geeft die gewenst is, samen met instandhouding van de andere faciliteiten streeft het college naar beëindiging van het project in 2028.”