Skip to main content

Politiek zit met groeiende afvalberg in de maag

28 november 2023
Kees Bakker

De gemeente zit in haar maag met de voorgenomen plannen van Afvalzorg om de capaciteit van de vuilstort aan de Zeeasterweg fors uit te breiden. De gemeenteraad wil daar niet in meegaan, maar is het dan het beste de deur nu al dicht te gooien en nee te zeggen, of is het beter eerst af te wachten waar Afvalzorg of het Rijk mee komt?

Groeiende berg

Dinsdagavond had de raad het er over. De afvalberg, nu 15 meter hoog, zou door de capaciteitsuitbreiding groeien naar 35 meter hoog. Na 20 jaar zou deze stort dan vol zitten en wordt het geheel afgedekt, waarna de berg voor andere doeleinden kan worden gebruikt.

Maar raadsleden vrezen stankoverlast en een toename van verkeer door het afval dat naar de stort wordt gebracht. Eerder heeft de raad dan ook unaniem besloten dat hij dit plan niet wil, hetgeen in het afgesloten raadsakkoord nog eens is bevestigd.

Zaak van het Rijk

Uiteindelijk zal Afvalzorg bij de gemeente komen voor een omgevingsvergunning. De vrees is echter dat, als de gemeente die niet wil verlenen, het Rijk dat zal overrulen.

Het probleem van de stortcapaciteit in Nederland is namelijk dat er altijd afval zal zijn dat niet gescheiden of verbrand kan worden. Maar er mogen, zo is landelijk afgesproken, geen stortplaatsen bijkomen in Nederland en bestaande stortplaatsen mogen ook niet in oppervlakte uitbreiden. En dan blijft er maar één ding over: de hoogte in.

Aan tafel blijven

Aan tafel te blijven bij overleggen over de uitbreiding van de stortcapaciteit betekent ook meepraten over oplossingen voor de problemen die zouden kunnen ontstaan. Dat laatste is volgens wethouder Sjaak Kruis op dit moment de beste tactiek. “Als je niet aan tafel blijft, kun je ook geen invloed uitoefenen. En stel je nou eens voor dat er inderdaad allerlei mogelijkheden zijn eventuele overlast tegen te gaan. Moet je dan je kont tegen de krib gooien?” De ChristenUnie opperde al te eisen dat er een extra afslag van de A6 komt van en naar de stort, om zo Lelystad te ontzien.

Volgens Kruis is het altijd nog mogelijk nee te zeggen, ook als Lelystad nu wel eerst aan tafel blijft. “Uiteindelijk komt die aanvraag voor een omgevingsvergunning. Dat is het moment dat de raad, met alle voorwaarden die we dan hebben en die wel of niet ingewilligd zijn, altijd nog ‘nee’ kan zeggen. Ook dan zal het Rijk de aanwijzing doen en ons overrulen, maar dan zitten er al wel veel zaken in die wij eruit hebben onderhandeld.”

Geen vliegveld, wel afval

Het lijkt erop dat de gemeenteraad die tactiek wel ziet zitten. Maar het blijft wel zaak waakzaam te zijn. “We willen uitbreiding van het vliegveld en we krijgen uitbreiding van de afvalberg. Dat kan natuurlijk niet zo zijn,” vindt Jelle Hijmissen (CDA).  

Geplaatst op 28 november 2023. 

{jcomments on}