Raad maakt zich nu zorgen over weggehaalde afvalbakken
De politiek maakt zich zorgen over de klachten over het aantal weggehaalde afvalbakken in de stad. Mooi Lelystad wil dat er een inventarisatie wordt gedaan naar de klachten, om te zien of er afvalbakken terug moeten komen op bepaalde plekken. D66 wil met name langs hondenuitlaatroutes de afvalbakken laten terugkeren en daarvoor de hondenbelasting verhogen.
Bezuiniging op bakken
De gemeenteraad heeft vorig jaar besloten veertig procent van de openbare afvalbakken in de stad weg te halen. Dat moet een jaarlijkse besparing opleveren van 220.000 euro. Op kritieke plekken moeten de bakken blijven staan, maar op een aantal andere plekken bij woongebieden, schoolgebieden en bushaltes worden ze weggehaald. Als bewoners of scholen toch hechten aan de afvalbak, kunnen ze er wel één adopteren en zelf legen en netjes houden.
Nu de toen aangekondigde maatregel wordt uitgevoerd, regent het klachten. Niet alleen inwoners klagen er over, ook de vrijwilligers van Lelystad Schoon zien een toename van zwerfafval op bepaalde plekken. Wethouder Sjaak Kruis stak daarbij de hand in eigen boezem: op een aantal plekken zijn afvalbakken weggehaald die niet hadden moeten verdwijnen. “Die fouten zijn we nu aan het herstellen.” Dat betekent dat op sommige plekken waar nu veel klachten over zijn weer een afvalbak zal komen te staan en dat op andere plekken er nog (minder) gebruikte afvalbakken zullen verdwijnen.
Even afwachten
Mooi Lelystad wil echter dat nu wordt geïnventariseerd op welke plekken behoefte is aan extra afvalbakken, in een wijkschouw of participatietraject met bewoners, en dan speciaal in duurzame groengebieden en langs wandel- en fietsroutes. D66 gaat nog iets verder en wil dat er sowieso extra bakken worden geplaatst. Om dat te bekostigen kan de halvering van de hondenbelasting, waar de politiek in 2022 toe heeft besloten, worden teruggedraaid.
Wethouder Kruis voelt niets voor beide voorstellen. “Er zijn en worden ook maatregelen genomen om het zwerfafval tegen te gaan. Een aantal afvalbakken heeft doneerringen gekregen voor statiegeldfles en – blikjes, alle ondergrondse containers worden voorzien van zwerfafvalluikjes waar mensen zwerfafval of het poepzakje van hun hond in kunnen doen. Dat leidt ertoe dat het zwerfafval minder wordt. Ik weet dat het niet zo wordt ervaren, maar metingen laten zien dat dit echt zo is. Laten we eerst even aanzien of die maatregelen effect hebben.”
De gemeenteraad praat er eind juni verder over.
Geplaatst op 7 juni 2023.
{jcomments on}