Skip to main content

Plan voor uitbreiding Marker Wadden met afvalklei van zandwinning

19 juni 2024
Theo van Rhijn

Natuurmonumenten en een bedrijvenconsortium onder de naam Markerzand willen de Marker Wadden uitbreiden en de huidige oevers versterken. Daarvoor willen ze klei gebruiken die moet worden verwijderd voor zandwinning en die anders moet worden afgevoerd. Het materiaal ligt boven een laag zand die de bedrijven willen afgraven, een project waarvoor ze al een vergunning hebben. Ecologie en economie gaan op deze manier hand in hand, zeggen de betrokkenen. Het plan heet ‘Marker Wadden Plus’.

Uitbreiding is een al langer bestaande wens van beheerder Natuurmonumenten. Daarnaast blijkt het ontwerp op sommige plekken kwetsbaar door stroming, extreme stormen en hoogwater. Roel Posthoorn van Natuurmonumenten: “In lijn met onze oorspronkelijke droom wil Natuurmonumenten de Marker Wadden laten groeien. Uit onderzoek blijkt dat de natuureilanden de natuur en de waterkwaliteit van het Markermeer verbeteren, dus onze wens is alleen maar groter geworden. Tegelijkertijd willen we de Marker Wadden zoals die nu al zijn aangelegd, beter beschermen.”

Markerzand is een v.o.f. gevormd door Boskalis Nederland, Van Oord, Deme Group en Mineralis. In feite gaat het om verplaatsing van zandwinning van het midden van het Markermeer naar de buurt van Marker Wadden, zegt het bedrijf. Het materiaal kan dan ter plaatse gebruikt worden en hoeft dan niet afgevoerd te worden in schepen. Woordvoerder Jeroen Dekker: “Door het slib en kleiachtige materiaal niet af te voeren, maar direct toe te passen, kunnen we de Marker Wadden verder versterken en uitbreiden. We zien dus kansen om de natuur verder te ontwikkelen door kosten te besparen bij de winning van zand. Uit het onderzoek moet blijken of we zo ongeveer 1.000 hectare nieuwe (onderwater)natuur kunnen aanleggen en de bestaande eilanden kunnen verstevigen.”

Er komt nog wel een onderzoek naar de haalbaarheid, het maatschappelijke draagvlak, de vraag of het plan emissiearm uitgevoerd kan worden en de vergunningen.  Volgens recente milieuregels mag in het Markermeer alleen nog land worden gemaakt als dat natuur is die overstroomd mag raken. Dat onderzoek vergt naar verwachting één jaar.