Skip to main content

Plan voor 2.500 nieuwe inwoners in Stadshart in Parkwijk en ABC-locatie

06 juni 2024
Kees Bakker

In het Stadshart is nog ruimte voor 1.200 tot 1.300 woningen. Het gaat dan om het nieuw te ontwikkelen gebied tussen de Parkwijk, de ABC-locatie waar de Albert Heijn zit en het Agoradek. De gemeente heeft in een nota van uitgangspunten beschreven waar de woningbouw aan moet voldoen. Die gaat nu naar de gemeenteraad, waarna de stad ermee de boer op kan.

Ook de hoogte in

Op het terrein van de voormalige scholengemeenschap Arcus moeten de meeste woningen komen en daar wil de gemeente ook de hoogte in. Genoemd wordt een appartementengebouw van 18 woonlagen. Verder wordt de ABC-locatie vernieuwd. ABC staat voor ‘Albert Heijn, Blokker en C+A’,  vroeger een vooruitstrevende combinatie van winkels in één gebouw. De C+A staat solitair als gebouw, maar de rest van het winkelgebied, waar vroeger ook een lunchgelegenheid zat en op de eerste verdieping nu een tijdelijke locatie zit voor jongerenbroedplaats Spot, staat op de nominatie gesloopt te worden. Albert Heijn zou daarna nieuwbouw plegen.

Tussen de Parkwijk en het Stadshart is verder de aanleg van veel groen gepland, samen met waterpartijen. “Die uitstraling moet het gebied echt krijgen,” denkt wethouder Piet van Dijk. “Het heet niet voor niets Parkwijk.  Dat is voor de huidige en nieuwe bewoners van belang, maar ook voor de mensen die het Stadshart bezoeken en even de rust van het groen willen opzoeken.”

Snelheid hangt af van Albert Heijn

Volgens de wethouder is het met name van Albert Heijn afhankelijk hoe snel de ontwikkeling rond de ABC-locatie plaats kan vinden. “Als de Albert Heijn verplaatst kan worden naar een tijdelijke locatie, kan die ontwikkeling snel gaan.”

Het plan zoals het er nu ligt is tot stand gekomen met en na inbreng van inwoners, ondernemers en vastgoedeigenaren in het gebied. De ontwikkeling van ook die zijde van het Stadshart is belangrijk voor Lelystad en geeft ook een nieuwe impuls aan het Stadshart zelf. “Zo’n 1.200 woningen met naar schatting zo’n 2.400 tot 2.500 nieuwe bewoners zorgt ook voor meer reuring in het Stadshart. Dat vergroot het draagvlak voor de winkels en de uitgaansgelegenheden.”