Paul van Gelder (1947-2024): tot het einde liefde voor radio, taal en muziek
Vanochtend ontvingen wij het trieste nieuws dat onze zeer gewaardeerde radiocollega Paul van Gelder na een kortstondig ziekbed is overleden. Paul heeft twee weken geleden zijn laatste radioprogramma gemaakt, daarna lukte hem dat niet meer. Zijn ziekte ontnam hem elk deeltje van kracht om zijn radiowerk nog te volbrengen. De medewerkers van Radio Lelystad zijn geschokt en verdrietig om het verlies.
Paul was ooit inwoner van Lelystad en stapte begin jaren 90 de studio binnen van Radio Lelystad, toen nog de Lelystadse Omroepvereniging. Hij begon een programma te maken voor een specifieke doelgroep luisteraars: liefhebbers van folk en americana. Hij bracht de presentatie op zijn eigen manier en maakte een programma vol creativiteit; de liefde voor de muziek straalde van onze antennes af. En Radio Lelystad kreeg een speciaal plekje in het hart van Paul, naast zijn professionele radiocarrière bij onder meer de Vara, als nachtdeejay op Radio 1. Zelfs toen hij verhuisde naar Enkhuizen, bleef hij programma's maken bij Radio Lelystad.
Paul van Gelder heeft een indrukwekkend radioverleden achter zich. Dat begon met tekst. Hij was Neerlandicus (en leraar Nederlands) van zijn eigenlijke vak en begon bij de radio, in 1963, als tekstschrijver voor Mies Bouwman en Theo Stokking. Bij Minjon, 'de kweekvijver Minjon van de Avro', werd hij programmamaker.
Harky
In 1967 verzorgde hij onder het pseudoniem Harky programma's voor de zeezender Radio 227. Die zender wordt omschreven als 'het eerste horizontaal geprogrammeerde muziekstation gericht op een Nederlands luisterpubliek'. Het bereik lag dat jaar op 3 miljoen luisteraars per week en Harky bracht dat grote publiek in aanraking met zowel psychedelische music als soul. En hij scoorde: de lezers van Muziek Parade zetten hem op de plaatsen 3 en 5 op de ranglijsten van deejays in respectievelijk België en Nederland.
Daarnaast bleef hij een schepper van tekst. Zo was zijn naam verbonden aan Tony Klaproos (1979 en 1981), een radioshow op Hilversum 3 die wordt omschreven als 'absurdistisch minihoorspel'. Paul schreef er teksten voor, maar sprak die ook met stemmetjes in. Dat deed hij met Rolf Kroes en de 'VARA-stem van de jaren tachtig' Ad le Comte. Verder op zijn cv in deze decennia De Popkrant en Popdonder. En op het lijstje bekende radiomensen met wie hij samenwerkte Willem van Beusekom, Koos Zwart, Jan Douwe Kroeske, Hubert Mol en Henk Westbroek. Tekst in muziekprogramma's introduceerde hij ook in de vorm van zogenoemde radiocartoons, sketches, naar het voorbeeld vanvan Kenny Everett en Anton Kothuis. Dat deed hij in een eigen nachtprogramma voor de Vara op Radio1, Geen Tijd (1989-2014), met onder meer veel americana.
Zelf muziek maken deed hij trouwens ook: hij was banjospeler en zanger in de groep Bottle up & Go.
Zoals wij bij Paul in het hart een plekje hadden, zat Paul in de harten van de Radio Lelystadmedewerkers. Paul was Paul, typerend met zijn leren jasje, cowboylaarzen en een grote baard, en altijd vrolijk, en wat een talent.
Wij zullen deze markante persoonlijkheid nooit vergeten en zullen nog vaak Paul zijn naam noemen in de verhalen van Radio Lelystad.
Namens alle betrokkenen bij Radio Lelystad wensen wij de dierbaren van Paul heel veel sterkte toe in deze verdrietige tijd.
Managementteam Radio Lelystad