Skip to main content

'Zoektocht groene energie bedreigt natuur IJsselmeer'

16 juni 2020
Theo van Rhijn

Er moeten geen plannen voor zonnepanelen en windmolens in het IJsselmeergebied meer bij komen, want dat bedreigt de biodiversiteit in het algemeen en vogelstand in het bijzonder.

Dat schrijven zes natuurorganisaties, waaronder Het Flevo-landschap in Lelystad, in een brief aan het Bestuurlijk Platform IJsselmeergebied, een samenwerkingsverband van onder meer overheden die bij het gebied betrokken zijn. Dit college praat dezer dagen over een aantal regionale energiestrategieën, plannen voor de overschakeling naar duurzame energie. Daarin wordt het IJsselmeergebied genoemd als gebied waar wellicht meer mogelijk is op het gebied van wind- en zonne-energie.

Zeer zorgelijk, aldus de zes. “Naast de klimaatcrisis hebben we te maken met een biodiversiteitscrisis. De keuze voor energiewinning in natuurgebieden gaat totaal voorbij aan de dramatische achteruitgang van de biodiversiteit in Nederland,” schrijven ze, en: “Met de aanleg van windparken in het IJsselmeergebied gaat er belangrijk leefgebied verloren van beschermde en bedreigde vogelsoorten. Ook vliegen vleermuizen en vogels zoals de zeearend (in de nacht, of bij slecht weer) tegen de windturbines aan, wat ze veelal niet overleven.”

De organisaties wijzen erop dat het hier gaat om een internationaal beschermd natuurgebied, een gebied met een zogenoemde Natura 2000-status.

{jcomments on}