Ook gemeenteraad voelt zich geschoffeerd, maar blijft in overleg met het Rijk

De gemeenteraad voelt zich geschoffeerd door het Rijk, nu afgelopen vrijdag het kabinet wel heeft uitgesproken de F-35 op Lelystad te stationeren, maar nog geen besluit wil nemen over het openstellen van Lelystad Airport voor passagiersvliegtuigen. Een voorstel om vervolgens alle samenwerkingsverbanden met het Rijk voorlopig op te schorten, werd echter niet ingediend.
Lelystad werkt bereidwillig mee, aan bijvoorbeeld de realisatie van een extra beveiligde zittingszaal voor zware rechtszaken bij de gevangenis, aan de realisatie van duizenden woningen in Zuiderhage. En ondertussen komt het Rijk allemaal beloftes niet na: budgetten voor de verbreding van de A6 worden voorlopig ‘on hold gezet’, gereserveerde gelden voor de aanleg van de Lelylijn worden aan andere zaken besteed en als kers op de taart wordt het besluit over passagiersvliegtuigen op Lelystad Airport weer vooruit geschoven. En dat is nog maar een greep uit afspraken die niet worden nagekomen en waar Lelystad last van heeft.
Besluiteloosheid
"Deze opeenstapeling van besluiteloosheid, het negeren van toezeggingen en het eenzijdig opleggen van overlast zonder compensatie of overleg schaadt het vertrouwen in het Rijk als partner ernstig. Lelystad wordt hiermee structureel benadeeld en in haar groei belemmerd, ondanks haar rol als hoofdstad van Flevoland,"zo verwoordde de ChristenUnie het dinsdag in een voorstel aan de gemeenteraad.
Aanvankelijk stelde de partij voor daarom alle overleggen over zaken waarbij het Rijk iets van Lelystad wil, voorlopig maar in de ijskast te zetten. Dat voorstel ging een aantal partijen te ver. “Als je niet meer aan tafel zit, heb je ook geen invloed,” vond Jelle Hijmissen (CDA). Bovendien: Lelystad is gebaat bij de woningbouw in Zuiderhage.
Ook wethouder Dennis Grimbergen waarschuwde voor deze opstelling, ofschoon hij de emotie die er aan ten grondslag ligt begrijpt. “Ook wij voelen ons geschoffeerd. Maar met dit voorstel zet je iets in werking waarvan je niet weet wat de consequenties zijn.”
Minder scherp
Uiteindelijk kwam er een voorstel uitrollen dat minder ver gaat, maar wel de steun kreeg van vrijwel alle fracties. Zo moet onderzocht worden wat de consequenties zijn als Lelystad alle overleggen met het Rijk opschort, moet in beeld worden gebracht wat de economische schade is die Lelystad ondervindt van deze aanhoudende ‘kabinetsbesluiteloosheid’ en wordt er een brief geschreven aan de betrokken ministeries en de Tweede Kamer, waarin Lelystad het geschonden vertrouwen en de onhoudbare situatie die daardoor is ontstaan, duidelijk verwoordt. Over de tekst van de brief gaat de raad zich nog buigen.
Alle partijen hebben dit voorstel dinsdag gesteund, behalve de SP. Die vindt dat het college van b+w al genoeg doet.