Skip to main content

Herdenkingsplek Zilverpark aangepast, woord is nu aan de politiek

06 juni 2024
Kees Bakker

Het ontwerp voor de herdenkingsplek die in het Zilverpark moet komen, is aangepast. Nadat de gemeenteraad werd gehoord over de plannen en er een uitgebreid participatietraject is geweest met bij de plek betrokken belangenorganisaties en omwonenden, is er een nieuw ontwerp, dat nu naar de gemeenteraad gaat. Die wordt gevraagd het eerder gereserveerde budget van  1,5 miljoen euro vrij te geven voor de realisatie van de plek.

Veranderingen

In het oorspronkelijke ontwerp was er aan de centrumzijde van het Zilverpark, bij de kade, een monument bedacht met verspringende stenen in het water, stenen die kunnen staan voor groepen in der samenleving en daardoor allemaal een ander karakter krijgen. Aan de andere kant van de brug naar het ziekenhuis zou dan een groot, rond podium in het water komen, waar de jaarlijkse dodenherdenking op 4 mei plaatsvindt, maar ook andere herdenkingen kunnen worden gehouden.

Dat podium is nu geïntegreerd in het ontwerp aan de kade, tussen de brug naar het ziekenhuis en de Middenweg. Nieuw is bovendien dat de kade een taludachtige vorm krijgt, en niet meer zo’n rechtopstaande stenen afscheiding met het water, waardoor de overgang naar de stenen in het water vloeiender wordt. Het geheel moet een plek worden waar je ook tussen de middag in het zonnetje je boterham kunt opeten of met mensen kunt afspreken.

Anjerperk en Anne Frankboom

Verder is er gekozen voor meer groen in het ontwerp en heeft het witte-anjerperk voor de veteranen ook een andere plek aan de centrumzijde van het Zilverpark gekregen. De loot van de Anne Frankboom, een afstammeling van de kastanje waar Anne Frank vanuit het Achterhuis op uitkeek, krijgt wel een plek aan de ziekenhuiszijde van het Zilverpark, zodat je daar bij de herdenkingen prominent op uitkijkt.

Het idee is dat het nieuwe monument ook plek kan bieden aan andere herdenkingen, zoals Keti Koti (de afschaffing van de slavernij) of de Indiëherdenking op 15 augustus, maar ook een plek is waar mensen in stilte of met elkaar op zelfgekozen momenten met elkaar kunnen herdenken.  

Zilverpark_1.jpg

Verhuizing noodzakelijk

De noodzaak voor de plek blijft hetzelfde: de jaarlijkse dodenherdenking loopt in het Stadspark tegen haar grenzen aan. De plek wordt steeds moelijker toegankelijk voor mensen die slecht ter been zijn en kan ook nauwelijks de grote en groeiende stroom aan bezoekers aan. Daarom is de gemeente, samen met bij de dodenherdenking betrokken organisaties, op zoek gegaan naar een nieuwe plek voor herdenking, die met de toevoeging van een nieuw monument in het Stadshart vanaf volgend jaar ruimte kan bieden aan de dodenherdenking.

Volgens wethouder Sjaak Kruis zijn die organisaties, zoals de Stichting Herdenken, Verzoenen en Vrijheid Lelystad, die jaarlijks de dodenherdenking organiseert, enthousiast over de nieuwe plannen. Dat geldt ook voor de omwonenden die nu bij de plannen zijn betrokken, een groep van waaruit op de eerste plannen nog wel wat kritiek was. Het woord is nu aan de gemeenteraad.

Aansluiten bij andere plannen

Sommige partijen hadden eerder moeite met de plannen, ook vanwege de kosten. Volgens Kruis is dat echter echt wel het bedrag waar je rekening mee moet houden, gezien de gestegen bouw- en materiaalkosten vandaag de dag. Tegelijkertijd zorgen de plannen volgens hem ook voor een enorme upgrade van net Zilverpark, wat nu een beetje een stenen en betonnen plek is, en sluit het daarbij aan bij de andere plannen in het gebied, zoals de nieuwe skatebaan en de plannen voor de zorgcampus op het terrein van het ziekenhuis.