Skip to main content

Onfortuinlijke watersporter houdt legertje redders hele nacht bezig

05 juni 2024
Theo van Rhijn

Geschreven door Theo van Rhijn

De reddingboot van Lelystad is afgelopen nacht samen met de collega's van Huizen en Marken en de reddingbrigades van Huizen en Naarden (zeg maar: de strandwachten, maar die hebben ook boten) zowat de hele nacht in touw geweest voor een jacht met pech. 

Net na middernacht alarmeert de kustwacht de vrijwilligers.van reddingboot Bert en Anneke Knape, onder leiding van schipper Maickel Dijkstra. De informatie is summier, de melder is niet in staat een exacte locatie aan te geven. Het gaat om een jacht van zo'n 8 meter op weg van Lelystad naar Amsterdam. Maar het contact is verbroken, wellicht doordat de telefoon van de watersporter leeg is. Die laten peilen door de 112-meldkamer lukt ook niet. Hij had nog wel laten weten geen marifoon te hebben.

Vervolgens wordt de bemanning gevraagd ongeveer 1 km uit de dijk richting gemaal De Blocq van Kuffeler te varen, omdat men vermoedt dat het onfortuinlijke jacht daar ergens ligt. De passerende scheepvaart wordt ook gevraagd uit te kijken. Maar het is donker en het regent. En de radar toont ook niets.

Eenmaal aangekomen bij gemaal De Blocq van Kuffeler wordt overlegd met de kustwacht. Besloten wordt de genoemde redders van Marken, Huizen en Naarden ook te alarmeren. Uiteindelijk wordt met grote slagen het hele gebied tot Amsterdam uitgekamd, waardoor de boten van Huizen (waaronder de Nicolaas Wijsenbeek) in Lelystad belandden en de Lelystedelingen bij de Oranjesluizen.

Op de dijk

Als de Bert en Anneke Knape en de Hendrik Jacob (Marken) weer zoekend richting Lelystad varen, meldt de Huizer reddingbrigade dat er een bootje op de dijk ligt tussen de vluchthaven en de zuidelijk haveningang van Lelystad. Het is hem, en alle hulpverleners varen die kant op.

Een van de redders stapt aan boord en de Nicolaas Wijsenbeek trekt het jacht achteruit van de dijk. Omdat blijkt dat het voorstag los is gekomen, gaat de mast plat. De eigenaar zegt dat hij iets op zijn hoofd heeft gekregen en even bewusteloos is geweest. Zijn schip wordt onder begeleiding van de reddingboten naar Lelystad gesleept en voor hem wordt een ambulance gevraagd in het boothuis in de Bataviahaven. Na een korte evaluatie keren alle KNRM-bemanningen terug naar hun station.

De Bert en Anneke Knape kan weer in de botenliftt. "Om iets over 05.00 uur gaan we naar huis om mogelijk nog snel wat slaap te pakken. Inmiddels is het al licht en moeten de meesten van ons weer in de ochtend aan het werk. We zijn tevreden dat we het schip hebben kunnen veiligstellen en dat de opvarende nu in goede handen is," aldus Dijkstra.