Onderzoek extern bureau naar haperend armoedebeleid van start
Een extern onderzoeksbureau is gisteren begonnen met het al eerder aangekondigde onderzoek naar de armoedebestrijding in Lelystad. Dat wordt uitgevoerd in opdracht van de rekenkamer, de instantie die voor het stadhuis onder meer de doelmatigheid van het beleid bekijkt. Het resultaat wordt in de tweede helft van dit jaar verwacht.
De gemeente werkt al jaren hard om armoede tegen te gaan, zegt ze er zelf over; ze biedt diverse regelingen en hulp aan. Maar ze constateert ook dat een deel van het gereserveerde geld op de plank blijft liggen. Dat kan betekenen dat de mensen die het nodig hebben, niet worden bereikt. Misschien moet de verdeling van de budgetten anders. Het kan ook zijn dat de regelingen onvoldoende bekend zijn, of dat de aanvraagprocedures te ingewikkeld zijn, aldus de rekenkamer.
Overigens is het geen probleem dat alleen in Lelystad speelt. Het komt door het hele land voor en betreft ook rijksregelingen. Juist de Lelystadse rekenkamer haalde al in 2018 landelijk het nieuws met een onderzoek dat zij ook in andere gemeenten deed en waarvan de uitkomst zorgen baarde. Maar in gemeenten met een relatief arme bevolking zijn de gevolgen wel groter en Lelystad is zo'n gemeente. Daar komt bij dat de komende bezuinigingen economische zwakke burgers nog zwakker maken, merkt het stadhuis op.