Onbestaanbaar, onbespreekbaar, onaanvaardbaar, klinkt het vanuit Lelystad

Onbespreekbaar. Onaanvaardbaar. Onbestaanbaar. Het kabinetsbesluit Lelystad wel in te zetten voor jachtvliegtuigen, maar niet voor vakantievluchten, kwam niet helemaal onverwacht. De voorstanders van charters op Lelystad Airport hadden de woorden voor hun reactie al klaarstaan.
Alléén jachtvliegtuigen op Lelystad Airport is onbespreekbaar, zei wethouder Dennis Grimbergen eerder al. Burgemeester Mieke Baltus deed er vanmiddag nog een schepje boven op. "Na vijftien jaar wachten laat ook de huidige politiek in Den Haag zich kennen als onbetrouwbare partner, in relatie tot de opening van Lelystad Airport voor groothandelsverkeer,” zei ze. "Wij hebben steeds benadrukt dat militair gebruik alleen acceptabel is als daar economische meerwaarde tegenover staat voor Lelystad en de regio. Wij gaan er zonder meer van uit dat het kabinet alsnog besluit Lelystad Airport te openen voor groothandelsverkeer." En: "Wij zien het besluit tot uitstel als een schoffering van het bestuur van Lelystad en de provincie Flevoland.”
'Met alle mogelijke middelen verzetten'
De Commissaris van de Koning, Arjen Gerritsen, kondigde eerder deze week in De Telegraaf op voorhand al aan dat de provincie zich 'met alle mogelijke middelen' zal verzetten tegen de komst van alleen lawaaierige F35’s. Onaanvaardbaar, aldus Gerritsen. “Het is volstrekt helder,” zei hij tegen de krant, “wij zullen geen steun kunnen geven aan de komst van ook maar één F-35 als dit niet ook is gekoppeld aan de 10.000 vluchten burgerluchtvaart.”
En hij zette de argumenten voor chartervluchten nog even op een rij: “Wij hebben vijftien jaar lang gewerkt en gesproken over de komst van commerciële burgerluchtvaart, dit biedt onze regio een enorme economische impuls. Er is ook voor 300 miljoen euro geïnvesteerd, er is draagvlak bij onze burgers en bedrijven. Er ligt hier een luchthaven die zo goed als helemaal klaar is.”
De lokale ondernemersorganisatie Bedrijfskring Lelystad (BKL) spreekt vergelijkbare woorden. Die noemt het onbestaanbaar wanneer wel de F-35 op Lelystad Airport zou worden gestationeerd en niet gelijktijdig groen licht is gegeven aan vakantievluchten. “Al jaren wachten wij op het groene licht voor deze zo nodige versterking van de economische infrastructuur in onze regio. De bevolking van Lelystad heeft zich in grote meerderheid ook positief hierover uitgesproken, zo blijkt uit een recent uitgevoerd opinieonderzoek van Marktonderzoeksbureau Kiekendief Perspectief.”
'Vertrouwen in politiek op het spel'
"Militaire jachtvliegtuigen toelaten en commerciële luchtvaart op de lange baan schuiven is een onaanvaardbaar besluit,” aldus eveneens Femke Rientsma, voorzitter van de het regionale ondernemersplatform Economic Board Flevoland. En die voegt nog een punt toe: "Zonder groen licht voor commerciële burgerluchtvaart, staat het vertrouwen in de politiek op het spel, zeker nu de aanleg van de Lelylijn ook op de langere baan is geschoven.”
De actiegroep Lelystad Airport moet door! benadrukt niet tegen militaire inzet te zijn, maar de komst van F-35’s alleen acceptabel te vinden als er ook vakantievluchten komen. “De kracht van Lelystad Airport zit juist in de combinatie van civiel en militair gebruik. Alleen dan benutten we de infrastructuur, werkgelegenheid en economische potentie ten volle,” betoogt woordvoerder Bart Jan Binnerts. En ook dit platform van voorstanders van chartervluchten zegt te vrezen voor het vertrouwen van ondernemers, inwoners en regionale overheden in de landelijke overheid.
Ander geluid Flevo-landschap
Maar een ander geluid is er ook en daarbij is het trefwoord ook letterlijk geluid, naast uitstoot van schadelijke stoffen. Natuurbeheerder Het Flevo-landschap maakt zich grote zorgen. Zowel over oefenvluchten van de F-35 als over vakantievluchten. Wat blijft er over van je bezoek aan Natuurpark Lelystad en het Larserbos – beide op steenworp afstand van het vliegveld – of een van de andere natuurgebieden in Flevoland, vraagt de organisatie zich af, en waar kun je dan nog rust en ontspanning vinden in een natuurlijke omgeving “Vakantievluchten toestaan past niet bij de grote opgaven waar we met z’n allen voor staan op gebied van klimaat, milieu en natuur,” zegt directeur Philip Makkink. Kort voor het besluit bekend werd, stak hij daarover een betoog af op de site van zijn organisatie.