Skip to main content

Eis cel tegen tbs'er die vrouw van reclassering 'zou doden'

27 oktober 2022

Een 30-jarige verstandelijke beperkte tbs'er uit Lelystad zei in een gesprek met zijn coach en een medewerker van de instelling waar hij zat, Pluryn, dat hij een medewerkster van de reclassering zou doodschieten. De reden: zij had een enkelband geadviseerd. Gisteren hoorde hij een jaar cel tegen zich eisen voor die bedreiging. Hij meende die niet, zei hij in de rechtszaal, maar zijn begeleiders en de officier van justitie geloven dat weer niet.

De man zat in de jeugdinrichting vanwege een jeugd-tbs die hem in het verleden was opgelegd. "Ik wilde dat niet. Na zes jaar vast te hebben gezeten, wilde ik me weer vrij voelen buiten zonder enkelband," vertelde hij ter zitting. En daarom riep hij dat hij de vrouw zou doodschieten én iedereen die zijn traject in de weg zou zitten. Volgens zijn gesprekspartners bevestigde hij dat meerdere keren, toen ze hem vroegen of hij dat echt zou doen. "Want ik heb toch niets meer te verliezen. En als ik het niet kan, dan doet mijn vader het wel," zou hij ook hebben geroepen.

Vertrouwelijk gesprek
"Ik heb het één keer gezegd en het was helemaal niet mijn bedoeling om haar daar bang mee te maken of het ook echt te doen," zei hij gisteren. Hij ging ervan uit dat het gesprek vertrouwelijk was, dus de aangifte van bedreiging viel hem rauw op zijn dak.

Maar de twee medewerkers van de inrichting namen de bedreiging heel serieus. Zij achtten de Lelystedeling namelijk in staat om echt iemand dood te schieten, vertelden ze de politie. Sterker nog, hij was het volgens hen al aan het voorbereiden.

De man is al een keer veroordeeld voor een vuurwapendelict en zou ook in zijn groep in Pluryn een paar keer hebben gezegd dat hij mensen ging doodschieten. Daar maakte hij schietbewegingen bij. En hij was openlijk erg geïnteresseerd in terrorisme en terreurbeweging Islamitische Staat (IS). Nu zou hij fan zijn van de Russische president Poetin.

Peter R. de Vries
Ook de moord op misdaadverslaggever Peter R. de Vries had zijn aandacht, vooral omdat die met kogels om het leven werd gebracht. Maar de verdachte wuifde dat allemaal weg. "Ik vond Peter R. de Vries gewoon een aardige meneer en vond het erg wat hem was overkomen."

De bedreiging hakte erin bij het slachtoffer, dat daardoor een tijdje slecht sliep, weinig eetlust had en onrustig was. "Vervelend", zei de Lelystedeling daarover. "Dat was echt niet mijn bedoeling." 

De officier van justitie vroeg de rechtbank om hem ter observatie op te laten nemen in het Pieter Baan Centrum (PBC). Dat vonden de rechters echter niet nodig. Daarom eiste ze daarna de celstraf en een contactverbod van vijf jaar met het slachtoffer.

Vrijspraak geëist
De advocaat van de Lelystedeling vond het een belachelijk zware strafeis. Hij vroeg om vrijspraak, omdat de bedreiging in een vertrouwelijk gesprek werd geuit en niet bedoeld was om het slachtoffer angstig te maken. Mocht het toch tot een veroordeling komen, dan heeft zijn cliënt wat hem betreft al te lang vastgezeten. "Openbaar Ministerie, probeer deze zaak in perspectief te zien. Een jaar cel is veel te lang voor een zaak als deze."

Uitspraak over twee weken.

Dit bericht kwam tot stand in samenwerking met Omroep Flevoland.

Geplaatst op 27 oktober 2022.

{jcomments on}