Nieuwe namen moeten Unicum eindelijk plek in eerste klasse geven
Unicum likte de wonden na een vijfde teleurstelling op rij in de tweede klasse. Geen vereniging in de KNVB tweede klasse liep zich met het standaardteam in de nacompetitie zo veel stuk als Unicum de voorbije jaren. Directe promotie via een titel is ook in 2024-2025 geboden en daarom stuurde manager Dirk Jan Jannink voor sluiting van de transfermarkt afgelopen weekeinde aan op zeven mutaties. Zes spelers vertrekken of werd de wacht aangezegd en zeven nieuwe spelers verstevigen de selectie.
Belangrijkste vangst op de transfermarkt vormen de broers Redouan en Mo Hammouchi, die na jaren trouwe dienst willen overstappen van eersteklasser Batavia ‘90. Redouan is een opbouwende middenvelder, Mo een rechterspits. Zij speelden vroeger ook voor Unicum, ondervinden meer en meer concurrentie bij het ambitieuze Batavia ‘90 en keren terug op het oude nest in de wijk Schouw. Ook strikte Unicum een gloednieuwe spits, Rogier Bazoer, die overkomt van de amateurs van Sparta Rotterdam. Arsenio Valpoort is een andere nieuwkomer.
De ploeg kan ook een nieuwe eerste keeper verwelkomen, namelijk Mike Grim, zoon van ervaren oefenmeester Fred Grim. Arian Seefok wordt reserve doelman.
Zes gezichten van 2024 keren al dan niet op verzoek niet meer terug: Jason Lenz, Michel van Aggele, Tymo Harmsen, Aria Hashemi, Dylan Lanser en Hans Mulder. Aanvaller Ricardo Fransberg en andere jongere spelers blijven in de blauw-witte selectie, evenals Andy van Beveren. Aanvoer vanuit de jeugdselecties blijft een speerpunt in het beleid van het bestuur.
Colins John
Ook in de andere 59 teams van de vereniging zijn enkele belangrijke verschuivingen zichtbaar. Zo gaat de Almeerse oud-Twente- en Fulhamprofessional Collins John de jeugd onder 19 onder zijn hoede nemen en indirect samenwerken met hoofd jeugdopleidingen Peter van der Horst. Van der Horst werd met de jeugd onder 13 kampioen van de sterke derde divisie in het voorbije jaar en traint straks het team onder 14 binnen de Unicumacademie. Ook de talentvolle zoon van manager Jannink speelt in dat beloftevolle team.
Jannink (58) draait inmiddels al 18 jaar mee in het bestuur. Hij voert de onderhandelingen met nieuwe spelers en beslist over het lot van de selectieleden.
Ex-zaalvoetballer Dirk Jan Jannink, ook ooit verdienstelijk tennisser bij LTVL en nog actief in de populaire slagsport padel, kijkt tegen een aanzienlijke wachtlijst van honderden jeugdigen aan, maar weet dat het accommodatieprobleem in Lelystad nijpend blijft .Met een lijst van ruim 200 sponsors, waarvan 12 hoofdsponsoren en vijf roulerende shirtsponsors voor de populaire voetbalclub, van wie er drie soepeltjes werden vervangen voor de nieuwe jaargang, hoeft Unicum financieel niet te wanhopen.
Verhuizing
Een verhuizing om verder te kunnen uitdijen is een vurige wens, maar Jannink is niet gespeend van realisme en nuchterheid. “Ik zit drie keer liever in de stad dan op een terrein achter een jeugdgevangenis. De jeugd kan nu tenminste op de fiets hier naar het complex.”
Plannen van de gemeente zijn evenwel gericht op het door SVL en Unicum delen van een accommodatie van twee kunstgrasvelden en vijf grasvelden op het huidige sportpark Langezand, totdat een locatie in de te ontwikkelen Zuider C er is - ergens tussen 2030 en 2035. Alle drie de plaatselijke voetbalclubs, ook het uit zijn voegen groeiende Batavia ‘90, zouden daar dan moeten en kunnen gaan spelen nabij een nieuwe sporthal en er is ook een tennis- en een padelaccommodatie voor ITL en Poseidon voorgesteld; die fuseren. Een ruimtelijke langetermijnplanning dus om irritaties in de buurten uit te sluiten en groei mogelijk te maken. Een serieus idee van wethouder Dennis Grimbergen, dat de gemeenteraad te zijner tijd nog moet passeren.
Over de belangstelling van het publiek voor de thuiswedstrijden bij Unicum is manager Jannink niet ontevreden; gemiddeld 250 toeschouwers stonden het eerste elftal afgelopen seizoen aan te moedigen. “We hebben een hechte kern en zestig teams. De sfeer wordt bepaald door vrienden en de tekst in ons clublied ‘Laat de club in je hart’ zegt veel. Ik zou van geen andere club in Lelystad lid willen zijn. Het eerste heb ik zelf nooit gehaald, maar dat maakt niet uit. De meeste spelers, twintig in totaal, keren terug in de selectie. Van het missen van de promotie was ik goed ziek, en ik niet alleen, maar we beginnen opnieuw. In de nieuwe competitie is promovendus Hierden geen concurrent meer en ook DOS Kampen keert mogelijk niet meer in onze klasse terug. Ik schat in dat WVF Zwolle en mogelijk Zeewolde vanaf september onze belangrijkste tegenstanders zullen worden. Een dubbele derby tegen het gepromoveerde Zeewolde komt er aan. Het moet toch een keer gaan lukken in 2025, mag ik hopen.”
Batavia ‘90
Bij eersteklasser Batavia ‘90 neemt oudgediende Detlef le Grand als trainer het stokje over van interim Jan van den Berg, die Batavia ‘90 na onmin met Michel van Oostrum succesvol aan de hand nam met een voortreffelijke zesde plaats in de eerste klasse West, als debutant. De doelstelling van de hoogst spelende club van Lelystad is een krasse: het halen van de vierde divisie via directe of indirecte promotie. Een zware opdracht voor Le Grand, die overkomt van derdeklasser Buitenveldert en een enigszins onzekere situatie aantreft binnen de gelederen van de vereniging aan de Doggersbank.
In de afgelopen maanden openbaarde zich één financieel probleem binnen de goed en breed gesponsorde club. Daardoor zijn naar verluidt van insiders al 250 leden vertrokken. Er is een contributieprobleem. Veel leden betalen hun jaarlijkse bijdrage niet. Het baart het bestuur onder leiding van Marko Knippenberg kopzorgen, omdat er een gat in de begroting door ontstaat van tienduizenden euro’s.
En er zijn problemen met parkeeroverlast voor de buurt en een slecht gedraineerd en verouderd grasveld, dat bij een hoosbui al gauw onder water staat. Een kunstgrasveld extra naast het bestaande is een veel gehoorde wens. De kleedkamers uit de tijden van het oude Stator en Zuiderzeevogels zijn verouderd, er is geen tribune langs het veld en er is een lange wachtlijst, kortom, de faciliteiten laten te wensen over.
Spelers vertrekken naar buurman Unicum. Redouan Hammouchi, een vaste waarde voor de eersteklasser, pakte al zijn biezen en Mo Hammouchi, een belangrijke en snelle rechtsbuiten, volgt zijn broer richting de Schouw.
Batavia is uiteraard de transfermarkt op gegaan en heeft weer enkele verse spelers uit de hoge hoed getoverd. In september zal blijken of de hoge ambities kunnen worden waargemaakt.
Le Grand, voor zijn tijd bij derdeklasser SC Buitenveldert langere tijd hoofdtrainer van de Ajaxamateurs, verwacht dat er een frisse wind gaat waaien bij Batavia. “Er is een nieuwe trainersstaf, een aantal nieuwe spelers en er zijn talenten onder 23 jaar die een kans krijgen. Na een goede voorbereiding willen we een hecht team smeden waarbij we willen laten zien dat we een stabiele eerste klasse vereniging zijn. Positief daarbij is dat er op het bestuurlijke vlak vernieuwing is ingezet, eveneens een voorwaarde om goed te presteren. Het bestuur krijgt een bredere bemensing en er komt meer ondersteuning op het financiële vlak.”
Le Grand ontmoet bij Batavia ‘90 een oude bekende. “Barry Kamphorst keert terug als technisch manager. Mijn staf is verder voorzien van een videoanalist die met mij meekomt vanaf SC Buitenveldert. Dat moet ook voor een vereniging die zo is gegroeid in de laatste jaren. Met betrekking tot de accommodatie, we hebben meer capaciteit nodig en er zal een plan moeten komen voor een verhuizing.”
Spits en topscorer Guido Pauw blijft en de nieuwe aanwinsten naast de meeste spelers van het voltooide seizoen zijn:
D’ Angelo Busby, Veirano Slager, Christopher Bito, Marwan Boundati, Omar Touhami, Taha Fawzi, Tarik Ibrahim, Mateja Tolhuijsen, Jo-Andri Adelina (onder 23), Tim Roos (onder 23), Patrick van de Waterlaat, Mitchel Sterken en Dylan Lanser (over van Unicum).