Na de zomer tijdspad voor energietransitie wijken bekend
De gemeenteraad buigt zich na de zomer over de volgorde van wijken als het gaat om de energietransitie, waarbij huizen overgaan van gas op een duurzamere vorm van energie. De stad is onderverdeeld in drie gebieden, die voor de jaren 2032, 2040 en 2050 aan de beurt zijn.
Wijkuitvoeringsplannen
De eerste deadline is daarmee al twee jaar opgeschoven, omdat er eerst nog werd gesproken over 2030. De eerste wijken die volgens het college in aanmerking komen om over te gaan op een nieuwe energiebron zijn de Boswijk, de Waterwijk, de Archipel, de Landerijen (althans, het deel dat op aardgas is aangesloten), het Stadshart tot aan Kop van De Veste) en het Lelycentre. Alle andere wijken krijgen met een deadline van 2040 of 2050 te maken.
Als de raad heeft ingestemd met het tijdspad, gaat de gemeente samen met inwoners aan de slag met de eerste wijkuitvoeringsplannen. In de wijkuitvoeringsplannen komt te staan hoe een wijk van aardgas overgaat op een nieuwe energiebron en voor welke energiebron wordt gekozen.
Haalbaar en betaalbaar
De gemeenteraad heeft eerder besloten dat de energietransitie een hoge energiebesparing moet opleveren en een grote vermindering van de CO2 -uitstoot én dat die voor de bewoners haalbaar en betaalbaar moet zijn. “Als de raad instemt met de volgorde van de wijken, is het voorbereidende werk gedaan. We kunnen dan samen met de bewoners van de eerste wijken in gesprek over een nieuwe energiebron in hun wijk. Haalbaar en betaalbaar is daarbij een belangrijke voorwaarde, zegt wethouder Jack Schoone.
Isoleren
Naast de overgang naar een nieuwe energiebron is het ook belangrijk dat woningen goed zijn geïsoleerd. Met een goed geïsoleerde woning bespaar je energie en ben je voorbereid op de overgang naar een nieuwe energiebron. Daarom start de gemeente in het najaar weer verschillende acties om inwoners te helpen met het beter isoleren van hun huis.
Klimaatakkoord
In 2050 moeten alle gebouwen in Nederland niet langer aangesloten zijn op het aardgasnet, maar gebruikmaken van duurzame, niet fossiele energiebronnen. Dat staat in het Klimaatakkoord van het Rijk. Ook alle gebouwen in Lelystad gaan daarom over op nieuwe energie.
{jcomments on}