Skip to main content

Moslims te gehecht aan IJssellaan: geen grondruil, geen woningbouw

03 juli 2024
Theo van Rhijn

Moskee El Imaan blijft in het huidige pand aan de IJssellaan, hebben de gelovigen in een algemene ledenvergadering beslist. Er komt dus geen nieuwbouw aan het Kofschip, er komt dus geen grondruil met de gemeente en er komt dus geen woningbouw op het huidige terrein. Tijdens de vergadering bleek dat 'een significant deel van onze gemeenschap grote emotionele waarde toekent aan de huidige moskee', schrijft het bestuur aan de gemeente.

Het mikt nu op het bouwen van een dependance in Lelystad Zuid, maar b. en w. wijzen erop dat de gemeente daarvoor niet direct grond beschikbaar kan stellen en roept op om de deal nogmaals te overweegen. "De grond is schaars en niet voor alle doeleinden geschikt. Dit betekent dat u, net als vele anderen, opnieuw jaren moet wachten tot er eventueel grond beschikbaar komt," aldus het college.

Stadhuis en moskeebestuur waren al sinds 2018 in overleg over een andere plek. Het huidige gebouw is te klein geworden en de bijeenkomsten veroorzaken parkeeroverlast. Eind vorig jaar lag er een deal. De moskee zou verhuizen naar een groter terrein aan het Kofschip, de gemeente zou het huidige terrein krijgen voor woninbouw en een ton op tafel leggen voor de uitwerking.

Dit bericht kwam tot stand in samenwerking met Omroep Flevoland.