Skip to main content

Raad goochelt met boekhouding om stadsleven fijner te maken

28 juni 2023
Kees Bakker

De gemeenteraad heeft zich dinsdagavond gebogen over de ‘Kadernota’. Dat is een vooruitblik op de begroting voor komend jaar in relatie tot de verwachte begrotingen voor de jaren daarna. Het is het moment waarop de politiek het college van burgemeester en wethouders richting geeft in de vraag waar het geld volgend jaar wel en niet aan moet worden uitgegeven en welke plannen van het college wel en welke niet goed worden bevonden.

Eigen voorstellen

Traditioneel is het ook het moment waarop fracties zelf voorstellen doen in de hoop daar een meerderheid voor te krijgen. En dat is ook gebeurd: in 25 amendementen (voorstellen die het beleid wijzigen) en 26 moties (een voorstel waarin het college gevraagd wordt iets wel of niet te doen) kwamen er tal van wijzigingen en ideeën voorbij.

Monsteramendement

Bijzonder daarbij is dat 16 van die amendementen waren samengevat in één groot ‘monsteramendement’, waar 10 van de 13 partijen hun handtekening onder hadden gezet. In dat voorstel staat onder andere dat de Neringpassage zal worden opgeknapt, omdat dit winkel- en uitgaansgebied nu als ‘zeer rommelig en gedateerd’ wordt ervaren. Hiervoor wordt ruim 900.000 euro uitgetrokken. Ook komt er 300.000 euro beschikbaar om een tijdelijke sporthalte bouwen, omdat er op dit moment een nijpend tekort is aan overdekte sportfaciliteiten.

Er komt een miljoen euro extra beschikbaar voor structurele plannen en ideeën om jongeren meer te laten sporten en aan hun gezondheid te laten werken, ook komt er een miljoen euro beschikbaar waarmee evenementen op dat gebied voor de komende twee jaar kunnen worden georganiseerd. Cultuurinstellingen krijgen 100.000 euro per jaar extra om daarmee amateurkunst te ondersteunen. Ook komt er een zelfde bedrag beschikbaar om cultuur (voorstellingen, cursussen, workshops) naar de wijken te brengen.

De raad heeft 300.000 euro uitgetrokken voor evenementen. Om die te organiseren, moet worden samengewerkt met organisaties als City Marketing Lelystad en Evenementen Coördinatie Lelystad.

Welzijn Lelystad krijgt per jaar 250.000 euro extra voor het beheer van de multifunctionele accommodaties (MFA’s). De openingstijden van die voorzieningen stonden onder druk, omdat het bedrag dat Welzijn kreeg voor de beheerders al tien jaar hetzelfde was, terwijl de (loon)kosten in die tijd enorm zijn gestegen.

Verder wordt er extra geïnvesteerd in het verduurzamen van sportaccommodaties, met de gedachte dat die investeringen door lagere energielasten worden terugverdiend.

Creatief boekhouden

Al deze investeringen kosten geld. Sommige vragen om een eenmalige financiële injectie, andere keren elk jaar terug. Voor de eerste categorie wordt een greep gedaan in de reserves. Voor de tweede is de gemeenteraad creatief geweest als het gaat om de boekhouding: omdat er ook elk jaar geld op de  begroting wordt overgehouden van plannen waar wel een bedrag voor gereserveerd was, maar dat om verschillende redenen niet is uitgegeven, sorteert de raad daar vast op voor door daar structureel 800.000 van vrij te maken.  

Water bij de wijn

Het ‘monsteramendement’ werd ingediend door de VVD, Jong Lelystad, Leefbaar Lelystad, GroenLinks, de InwonersPartij, ChristenUnie, PvdA, D66, SP en CDA en had dus automatisch een flinke meerderheid. Bijzonder is dat alle partijen water bij de wijn hadden gedaan: niet elke partij was het met elk voorstel eens, maar kreeg daarbij wel weer voldoende steun voor andere voorstellen die anders wellicht geen meerderheid zouden halen.

Mooi Lelystad, PVV en FvD hadden hun handtekening niet onder het monsteramendement gezet.

Geplaatst op 28 juni 2023.

{jcomments on}