Inderdaad, netjes debatteren kun je leren, ook als je jong bent
In tien lessen zijn de leerlingen van praktijkschool De Steiger klaargestoomd voor het einddebat in de raadzaal op het stadhuis. Tijdens het project ‘Debatteren kun je leren’ van Challenge Up leerden de jongeren hun eigen mening te verwoorden, maar ook goed naar elkaar te luisteren. Ze vormden hun eigen partijen en gingen in debat met wethouder Madelon van Noort.
Het ging over uiteenlopende onderwerpen.“Buurthuizen zijn nu nog vaak op ouderen gericht en dat is saai,” sprak een van de deelenemers. De wethouder vroeg naar oplossingen vanuit de jongeren zelf. “Wij merken dat als de gemeente iets organiseert, er vaak weinig jongeren op af komen, hoe kunnen wij dat beter aanpakken?” Reageren moest via de voorzitter, Norquensi Ricardo van Challenge Up. Op die manier werd voorgesteld beter te communiceren via social media, op sociale platforms zoals Snapchat en Instagram. Ook ontstond een discussie over het vraagstuk of er activiteiten online of juist fysiek georganiseerd moeten worden.
Het was ook spannend voor de jongeren om in de raadzaal te zitten. “Het is wel anders als in de klas natuurlijk. Je denkt iets meer na over hoe je iets gaat verwoorden, zeker omdat de wethouder er ook bij is,” vertelde leerling Luca Werdler. Het woord 'netjes' viel.
Van Noort zou fysiek in de raadzaal aanwezig zijn, maar voor de zekerheid bleef zij in quarantaine omdat ze misschien in contact is geweest met iemand met corona. “Ik vind het belangrijk om hier aanwezig te zijn en om met jullie in gesprek te gaan. Wij willen als gemeente er ook zijn voor de jongeren.” Een oproep om als jongere bij te dragen aan nieuwe ideeën en activiteiten, werd een aantal keer door de wethouder herhaald.
De komende weken beginnen nieuwe groepen met het project.
{jcomments on}