Skip to main content

'Land onder water' thema van het nieuwe Batavialand

13 oktober 2022
Kees Bakker

Nieuwe gebouwen, een nieuwe indeling, mogelijk een koper voor de Zeven Provinciën en mogelijk een nieuwe naam: directeur Astrid Hertog heeft woensdag voor Provinciale Staten de plannen toegelicht voor Batavialand. De museale voorziening heeft dus een forse verandering voor de boeg. Zelf spreekt zij van een ‘transformatie’.

Land onder water

Het nieuwe Batavialand krijgt een nieuw entreegebouw en een nieuw depotgebouw. Die laatste is voor het Nationaal Scheeps-archeologisch Depot, een nieuwe aanwinst voor Batavialand.

Het nieuwe Batavialand wordt opgedeeld in drie thema’s: oud land, de vroegste geschiedenis van Flevoland; water, de geschiedenis van de Zuiderzee en de scheepvaart die hier plaatsvond; en nieuw land, de inpoldering en moderne geschiedenis van Flevoland, met ook een blik op de toekomst. Daarbij komt de Batavia aan land, omdat het schip nu in het water ligt weg te rotten. Overkoepelende thema van het nieuwe Batavialand is ‘Land onder water’.

Investering

Alle museale functies komen bij elkaar rond het oude gebouw van het Poldermuseum en verder naar Bataviahaven toe. De werf waar nu nog de Zeven Provinciën in aanbouw staat, moet ook verhuizen naar dat gebied, een beetje afhankelijk van wat er met de aanbouw gaat gebeuren. Bijkomend voordeel is dat de twee wegen die nu nog door Batavialand lopen, er in de nieuwe opzet niet meer zijn.

In totaal vragen de plannen een investering van 7,88 miljoen euro. Een groot deel daarvan, 5,64 miljoen, komt van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) en is bestemd voor het nieuwe depot. De provincie investeert 2,3 miljoen in de nieuwe entree en de gemeente en de provincie dragen allebei 200.000 euro bij voor het aan land brengen van de Batavia. Batavialand heeft daar zelf 600.000 euro voor beschikbaar.

De grond waar de werf op ligt, zal ook nog gesaneerd moeten worden voor die kan worden gekocht, want die zal vervuild zijn. Er loopt nu onderzoek naar de mate van vervuiling. Daarna zal blijken hoeveel dat gaat kosten.

Ruimhartige bijdrage

Met daarna een jaarlijkse bijdrage van 300.000 euro van de provincie en 400.000 euro van het ministerie voor de exploitatie is de toekomst geborgd. In de plannen gaat Batavialand uit van 100.000 bezoekers per jaar, maar dat is echt de allerlaagste prognose, verzekert gedeputeerde Michiel Rijsberman. “In 2019, het jaar voor corona, hadden we 95.000 bezoekers, dus die 100.000 moeten we makkelijk kunnen halen,” denkt Hertog.

De gemeente investeert niet financieel in de nieuwe voorziening, maar wil wel twee stukken grond inbrengen, waaronder dat waar nu nog de werf ligt. “Dat stuk grond kunnen we dan verkopen. Batavia Stad heeft daar interesse in, al zal het gewoon in de markt worden gezet en kan het dus ook naar andere kopers gaan,” zegt Rijsberman. Op de vraag van 50 Plus waarom de gemeente niet financieel bijdraagt, zegt Rijsberman dat hij al heel erg blij is met deze bijdrage. “Dat is een ruimhartige bijdrage, want die grond vertegenwoordigt een substantiële waarde. Dus het is zeker niet zo dat Lelystad zich er makkelijk vanaf maakt.” De gemeenteraad moet overigens nog wel instemmen met de grondoverdracht.

Naamsverandering?

In januari moet volgens Hertog duidelijk worden wat er met de Zeven Provinciën gaat gebeuren. Batavialand voert gesprekken met een partij die het schip wil kopen en afbouwen. Zelf zal Batavialand dat niet (kunnen) doen, dus als dat niet lukt, wordt het hout van de aanbouw waarschijnlijk los verkocht.

Rest alleen nog de naam: of die Batavialand blijft, valt te betwijfelen. “Toen ik hier in juni begon en tegen mensen zei dat ik bij Batavialand ging werken, vroegen sommigen 'Bij dat outletcentrum?' Anderen vroegen zich af of dat museum iets met Nederlands-Indië te maken had. We moeten er dus nog wel serieus over nadenken, over de naam…”

In januari is er meer duidelijk over de concrete plannen en zal de provinciale politiek zich er over uitspreken. Woensdag waren verreweg de meeste fracties enthousiast over wat er tot nu toe ligt.

Foto: Astrid Hertog

Lees ook: Geen plaats voor De Cantine in het nieuwe Batavialand

Geplaatst op 13 oktober 2022.

{jcomments on}