Skip to main content

Konikpaarden ook op Texel onderwerp debat

25 januari 2019
Theo van Rhijn

Deze week zijn opnieuw groepen konikpaarden uit Lelystad verhuisd. Twintig hengsten gingen naar Texel, een groep merries werd verplaatst naar het Oostvaardersveld. Dat ging goed, zeggen de boswachters, maar op Texel is niet iedereen blij.

Dat laatste bleek uit de reacties op blogs waarin boswachters over de operatie vertelden. Enkele critici voorzien dat op de grond broedende vogels de dupe worden van de grazers. Genoemd werden eidereend, veldleeuwerik, blauwe kiekendief en velduil. Voorts bestaat de vrees dat de paarden de bloemen opeten die de insecten nodig hebben. En dan had een natuurliefhebber nog een andere vraag: "Wordt er bijgevoerd indien nodig? Wat is het beheersplan als het aantal toeneemt ? Hopelijk is er onderzoek gedaan en is het geen ‘wild’ experiment."

"Die fazant was ook lelijk verrast! En in laag-grassig duingebied hebben kieviten ook helemaal geen kans meer op broeden," schreef een vrouw. En ze kreeg al snel bijval van iemand die ook nog andere bezwaren had: "Hoe mooi ze ook zijn, paarden horen niet in dit gebied. Aanslag op rust en diversiteit v.d. Slufter. Als echte vogel- en plant liefhebber maak ik me zorgen. Ook voor ons wandelaars weer minder rust en vrijheid. Naast de galloways nu nog meer grote dieren, obstructies, afrasteringen en onrust in dit mooie duingebied. Dit gebied ( evenals Texel zelf ) wordt steeds meer ‘gemaakt'."

Boswachter Erik van der Spek gaf meteen antwoord: "Twintig dieren op ongeveer 350ha is zeer extensieve begrazing. Door de komst ruim voor het broedseizoen is de kans op problemen zo klein mogelijk gemaakt, de dieren hebben voor die tijd het gebied al leren kennen. Paarden eten vergeleken met schapen weinig bloemen, wat het risico voor insecten beperkt. Verruiging is ongunstiger voor insecten en bijzondere planten. Er lopen alleen hengsten, er is dus geen reproductie. En als het noodzakelijk is, wordt bijgevoerd, net als in andere begrazingsgebieden op Texel. De kans dat het nodig is blijkt bij deze lage aantallen erg klein."

De meeste reacties waren overigens positief. "Ook al horen de paarden er niet echt, ik vind het geweldig, en weet dat ze het er goed zullen doen," zo vatte iemand het samen.

En verder leverde de verhuizing naar het eiland ook nog een item op voor het tv-programma Hart van Nederland.

Boswachterblog Oostvaardersplassen
Boswachterblog Texel

{jcomments on}