Bouazza (Laymoes) overtuigt met zijn Arabische keuken recensent Gault&Millau

Eigenaar annex chef Bilal Bouazza van restaurant Laymoes, aan de Neringpassage, heeft met zijn Arabische keuken de aandacht getrokken van restaurantgids Gault&Millau. “Nieuw in onze selectie en meteen goed voor een mooie score.” Die score is 12 van de 20 punten. Dat blijkt weliswaar de laagste waarmee je voor een vermelding in aanmerking komt, maar daarbij moet wel worden vermeld dat Laymous nog maar een jaar bestaat, dat het in Flevoland op nummer drie staaat en dat Bouazza geen professionele achtergrond heeft – zijn cv vermeldt het conservatorium als opleiding.
En de tekst van de recensent is lovend: “In Lelystad vinden we sinds begin 2024 dit fijn Noord-Afrikaans restaurant. Chef Bilal Bouazza is een enthousiaste autodidact met een onmiskenbare liefde voor verfijnd keukenwerk. Hij heeft technieken prima onder controle. Veel gebruikte ingrediënten zijn niet alledaags en leveren zonder uitzondering zuivere en smaakvolle gerechten op. Hij kookt evenwichtig met aandacht voor zachte bereidingen zoals crèmes en schuimpjes. Beekridder is gekonfijt in olijfolie met Noord-Afrikaanse kruiden met daarbij crème van olijfolie, bottarga, kiwi en groen gekiemd graan.” En voor wie dat niet weet: beekridder is een grote zoetwatervis.
Limoen en vijg
"Als kind stond ik altijd naast mijn moeder in de keuken terwijl zij kookte. Ik moest vaak proeven en leerde daardoor al vroeg smaken te herkennen en waarderen," zegt hij zelf op zijn site. Voor hij in Lelystad begon, kookte hij wel al in loondienst in diverse keukens. En dan de naam: Laymous is samengesteld uit twee woorden: laymoun en karmous, limoen en vijg. "De geur van deze bomen herinnert me aan de zomers in Tunesië, waar ik als kind mijn vakanties doorbracht."
De Flevolandse nummer 2 zit ook in Lelystad: Silver, op de Zilverparkkade, met 12,5 punten. Het Almeerse Bakboord is nummer 1, met 13,5.