Kadernota biedt slechts ruimte voor incidentele en kleine uitgaven
Het zijn, ook voor de politiek, zware en ook wat verwarrende tijden. Terwijl er druk wordt voorbereid op komende bezuinigingen, stond dinsdagavond de behandeling van de kadernota op het programma. Maar juist omdat er bezuinigd moet worden, heeft die behandeling nu niet heel veel zin, lijkt het. Want je kunt wel allerlei mooie plannen of ideeën voor de toekomst hebben, maar als er straks geen geld is…
Huishoudboekje
De kadernota is het document waarin een vooruitblik wordt geboden op het gemeentelijke huishoudboekje voor de komende jaren. Met een blik op de financiën worden er dan alvast keuzes gemaakt die dan bij de behandeling van de begroting in het najaar definitief kunnen worden gemaakt, als blijkt welk prijskaartje er aan vasthangt.
Maar de financiële vooruitblik is niet gunstig. Volgend jaar prijkt er op de gemeentelijke begroting een tekort van 5 miljoen euro, het jaar daarop is wat in gemeentelijk jargon het ‘ravijnjaar’ is gaan heten en loopt het tekort op naar 17 miljoen euro. Dat heeft te maken met bezuinigingen van het Rijk op het gemeentefonds, iets waar veel gemeenten last van hebben. Daarom bereidt het college een soort keuzemenu voor, met 30 miljoen euro aan mogelijke bezuinigingen, waar de gemeenteraad straks uit kan kiezen. En ja, iedereen gaat er wat van merken.
Knopen doorhakken
Daarom kunnen en zullen er nu, bij de behandeling van de kadernota, nog geen zware knopen worden doorgehakt. Gisteravond was de eerste behandeling, op 2 juli volgt de besluitvorming. Op 4 juli komt het college vervolgens met het keuzemenu van 30 miljoen aan mogelijke bezuinigingen.
Het maakt dat een aantal wenselijke voorstellen, waar de gemeenteraad eerder haar steun voor heeft uitgesproken, nu nog niet worden gehonoreerd, als het aan het college ligt. Het gaat dan om bijvoorbeeld een grotere sporthal als er nieuw wordt gebouwd dan eerst was voorzien, geld om volgend jaar de zestigste verjaardag van Lelystad te vieren, de herinrichting van de begane grond van het Stadhuis, meer geld voor evenementen en een buurtwerker in de wijk. Die laatste, daarvan heeft een brede vertegenwoordiging van de gemeenteraad al van laten blijken er veel waarde aan te hechten, net als aan de grotere sporthal.
Kleine knoopjes
Maar omdat, ook verwarrend, in deze tijden van financiële rampspoed de gemeente vorig jaar wel 21 miljoen euro heeft overgehouden op de begroting, is er wel ruimte een aantal wenselijke projecten die incidenteel geld kosten, te honoreren. Met die meevaller kunnen geen dingen worden betaald die structureel geld kosten en dus elk jaar op de gemeentelijke begroting drukken, maar wel kleine voorstellen die slechts eenmalig geld kosten.
Het gaat dan om het aanpakken of opheffen van de fietsoversteek over de Middendreef (63.000 euro), kleine verkeersmaatregelen om de verkeersveiligheid in de Voorstraat te verbeteren (48.000 euro), het behouden van de Lelycollectie van Ed Voigt voor Lelystad (45.000 euro) en extra geld volgend jaar voor het handhaven op illegale kamerverhuur 63.000 euro). Voor die voorstellen hebben één of meerdere partijen in de gemeenteraad dinsdag al laten weten geld te willen vrijmaken uit het begrotingsoverschot van vorig jaar.
Radio Lelystad
Er zit ook één voorstel bij dat ons, Radio Lelystad, raakt, en ook daarvan hebben D66 en de InwonersPartij al laten weten daar geld voor te willen vrijmaken: een overbruggingssubsidie voor volgend jaar van 50.000 euro.
Daarmee wordt de vrijwilligersorganisatie die Radio Lelystad is versterkt met (freelance) professionele krachten die zich richten op de nieuwsvoorziening en het volgen van de politiek. De afgelopen jaren heeft Radio Lelystad dat middels een project van de NOS kunnen doen, voor dit jaar en volgend jaar is er een extra bijdrage van de gemeente gevraagd en vanaf 2026 gaat de financiering van lokale omroepen veranderen, waardoor de streekomroep waar Radio Lelystad deel van uitmaakt (de Flevolandse Media Stichting, met de lokale omroep Dronten en lokale omroep Zeewolde) structureel geld krijgt en het volgen van het nieuws professioneel kan regelen.
“Lokale journalistiek is cruciaal voor het goed functioneren van onze democratie,” vindt D66, en Fred Wilke van de InwonersPartij voegde daar dinsdag nog aan toe dat “Radio Lelystad prima verslaglegging doet om de politiek dichter bij de burger te brengen, daar kan de grote broer van Radio Lelystad nog wel eens een voorbeeld aan nemen.” Over twee weken zal blijken of dat gevoel breder leeft in de gemeenteraad.