Skip to main content

'Jeugdzorg in huidige vorm gaat het ook zonder de wrijving met Lelystad niet redden'

25 februari 2025
Geschreven door Theo van Rhijn

De jeugdzorg gaat het de komende jaren in de huidige vorm niet redden, ook los van de discussie van Lelystad met anderen over de uitvoering. Er zal hulp verdwijnen en er moet worden gekeken naar wat echt nodig is. Dat zei bestuurder Louise Voorhorst van zorgorganisatie Triade Vitree maandagavond in het programma 'Van Rhijn praat bij met …' op Radio Lelystad.

Aanleiding voor het gesprek was wel die discussie: Lelystad wil binnen een samenwerking met omliggende gemeenten en zorgaanbieders minder zeggenschap afstaan dan de rest uit oogpunt van effectiviteit wenselijk acht.

Maar er spelen veel grotere problemen, waarschuwt Voorhorst. Een combinatie van toenemende maatschappelijke druk met beperkte budgetten leidt ertoe dat ook bij een optimaal efficiënte opzet niet meer aan de vraag kan worden voldaan. Dat speelt landelijk, maar Lelystad heeft een relatief grote vraag naar deze zorg en wordt dus extra getroffen.

Landelijk is een financieel tekort aan het ontstaan dat volgens sommigen kan oplopen tot 3 miljard en staatssecretaris Vincent Karremans (VVD, onder meer belast met jeugdzaken) heeft al laten weten dat hij dat niet gaat aanvullen.

Strengere selectie

Een strengere selectie bij het toewijzen van hulp is daarom volgens onder anderen de Vereniging van Nederlandse Gemeenten onvermijdelijk; er moet meer worden afgewogen of 'jeugdzorg er wel is voor de vraagstukken waar jongeren en ouders tegenaan lopen', aldus de VNG. Voorhorst onderschreef dat in de uitzending. Voor veel dingen die niet lekker gaan in het dagelijks leven, bijvoorbeeld op school, of door het ontbreken van geschikte huisvesting, wordt een beroep gedaan op organisaties als de hare terwijl dat niet nodig is. “Jeugdzorg is een vergaarbak geworden van problemen.”

Verdienmodel

Daarnaast bevestigde ze dat zorg soms een verdienmodel is geworden. Economen spraken paar jaar geleden het vermoeden uit dat de vraag naar zorg stijgt als zich veel aanbieders in een gemeente vestigen. Een ongewenst effect van het systeem van verplichte open aanbesteding, dat juist tot betaalbare kwaliteit zou moeten leiden, aldus Voorhorst: “Niets is in Nederland zo simpel als een zorgorganisatie opzetten.”

Ze zei ten slotte ja op de vraag of we aanlopen tegen grenzen van de verzorgingsstaat en het geld ontbreekt om jongeren de zorg te bieden die we eigenlijk willen bieden. Daarbij gaat het niet alleen om geld, maar ook om personeel. “Ja ik denk het wel. Ik denk dat dat aan de orde is.”

Het gesprek is nog terug te luisteren via onze site en als podcast.