Ideeënmarkt blijft bestaan, spelregels en proces moeten wel anders
De ideeënmarkten voor volwassenen en voor kinderen blijven bestaan. Het jaarlijkse evenement waar inwoners ideeën kunnen opperen die de stad iets leuker, socialer, mooier of veiliger maken, stond op de nominatie wegbezuinigd te worden. De gemeenteraad heeft daar een stokje voor gestoken.
Jaarlijks is er nu 150.000 euro beschikbaar voor het uitvoeren van de plannen uit de ideeënmarkt en 50.000 euro voor plannen uit de kinderideeënmarkt. In het kader van de miljoenenbezuinigingen had het college van b+w de gemeenteraad voorgesteld deze bedragen te schrappen. Dat wilde de raad dus niet. Wel wordt er op bezuinigd: er is vanaf 2025 150.000 euro beschikbaar in totaal voor beide markten. Hoe de verdeling tussen de twee dan wordt, is nog niet bekend.
Lelystad kent sinds een aantal jaar de ideeënmarkt, voorheen de motiemarkt, een jaarlijks evenement, waar inwoners ideeën kunnen pitchen in een marktachtige setting aan de gemeenteraad. Als de gemeenteraad die ideeën dan leuk vindt, neemt een politieke partij ze over om ze als motie in te brengen tijdens een speciale raadsvergadering. Daar wordt besloten voor welke ideeën er wel en voor welke geen geld beschikbaar komt. Op 10 december staat de achtste editie op het programma. Als ‘spin-off’ kent Lelystad sinds twee jaar ook de kinderideënmarkt.
Resultaten zichtbaar
Beide evenementen zijn, zo vindt de gemeenteraad, een goede manier om mensen te betrekken bij de lokale politiek. Het levert bovendien veel leuke en mooie ideeën op, die ook kunnen worden uitgevoerd. Van een fitnesstuin in het Woldpark tot kunstwerken bij de ingang van de Zoom, van allerlei initiatieven in het Bultpark tot ‘de telefoon van de wind’ op de begraafplaats: de resultaten van de ideeënmarkt zijn nog elke dag te zien op allerlei plekken in Lelystad, en er zijn ook evenementen mee georganiseerd.
De gemeenteraad vindt wel dat vaak dezelfde personen ideeën indienen en dat sommige ideeën wel erg veel geld kosten. Het was ooit de bedoeling dat het om kleine bedragen per idee zou gaan, maar nu wordt er soms ook wel 50.000 euro voor één idee gevraagd. Daarom wordt er vanuit de raad een begeleidingsgroep samengesteld, die nog eens goed gaat kijken naar de spelregels voor beide evenementen en met voorstellen tot verbetering zal komen.
Babylonische spraakverwarring
Overigens werd de ideeënmarkt eerder motiemarkt genoemd, maar de nieuwe naam is nog niet helemaal geland in de politiek. In de begroting wordt nog gesproken over motiemarkt, in het voorstel voor een begeleidingsgroep dat dinsdag door Jong Lelystad werd ingediend heet het wel ‘ideeënmarkt’ en ‘kinderideeënmarkt’. Mocht dat voor een Babylonische spraakverwarring zorgen: het gaat dus om hetzelfde.