Skip to main content

Hoge opkomst bij meet-up van in Lelystad verblijvende Pointerredactie

05 september 2024
Kees Bakker

Lelystad mag zich de deze maand verheugen op de komst van de redactie van het journalistieke onderzoeksprogramma Pointer van KRO-NCRV. Zij hebben hun intrek genomen in de horecaruimte onder de bibliotheek, waar eerder de Eetalage zat. Woensdagavond was er een ‘meet-up’ in de bibliotheek, waar inwoners en vertegenwoordigers van organisaties van harte welkom waren. De opkomst was groot: meer dan honderd mensen kwamen langs om te luisteren en te praten over de twee thema’s van de avond.

Armoede

Eén van die thema’s was armoede. In Lelystad leven 5.000 gezinnen onder het bestaansminimum; 1 op de 6 jongeren leeft in armoede. Ter vergelijking: landelijk is dat 1 op 15. In Lelystad is er speciale aandacht voor jongeren met schulden. De vraag is dan: wat gebeurt daar aan en wat zou er aan moeten gebeuren?

Anna Custers, lector ‘Armoede Interventies aan de Hogeschool van Amsterdam’, leidde de discussie in. Zij schetste een grimmig beeld van de armoede in Nederland en de aanpak ervan. Op zich neemt de armoede af, al jaren, al is het wel de vraag welke definitie je dan voor ‘armoede’ gebruikt. Dat geldt echter niet voor mensen met problematische schulden. “Er zijn in Nederland 720.000 huishoudens met problematische schulden en 2.000.000 huishoudens die elke maand worstelen om rond te komen. Dat aantal stijgt de laatste jaren. Slechts 15.000 mensen weten per jaar van die schulden af te komen. De gemiddelde schuld stijgt ook. Vijftien jaar geleden was de gemiddelde schuld 15.000 euro, nu is dat 40.000.”

Mensen bereiken

Het ligt niet per sé aan de regelingen die er zijn voor mensen met schulden. Zowel de gemeente als ‘informele hulpverleners’ (maatschappelijke instellingen en organisaties die mensen op vrijwillige basis helpen) hebben een groot aanbod. Die weten alleen niet iedereen te bereiken. Uit onderzoek blijkt dat mensen die voor ze in de schulden raakten goed verdienden de weg naar de gemeente wel weten te vinden, maar dat een grote groep dat niet weet. Dat heeft te maken met allerlei zaken: onbekendheid, ingewikkelde regels, schaamte, vinden dat je het eigenlijk zelf allemaal moet oplossen, angst dat je uiteindelijk alles weer terug moet betalen en wantrouwen voor de overheid.

De informele initiatieven, zoals in Lelystad het I.D.O. (Interkerkelijk Diaconaal Overleg) weet inwoners beter te bereiken, maar hun middelen en mogelijkheden zijn weer beperkt. Ondertussen is het maatschappelijke probleem groot. “Armoede levert stress op, maar interactie met de verzorgingsstaat zorgt ook voor stress.” Oftewel: je verdiepen in alle toeslagen of hulp die je kunt krijgen is een lastige en stressvolle aangelegenheid.

Herkenning

Wethouder Annemieke Messelink herkende veel in het verhaal. Zij erkent dat armoede een probleem is dat al eeuwenlang bestaat en nooit zal verdwijnen. Toch heeft zij de hoop dat de mensen die nu in Lelystad in armoede leven, geholpen kunnen worden. Dat kan de gemeente echter niet alleen. “De overheid kan dit probleem niet oplossen. Daarom ben ik blij met alle maatschappelijke initiatieven in Lelystad. De saamhorigheid is hier groot.”

Dat was ook de reactie uit het publiek. “Als iedere Lelystedeling nou twee euro per maand zou geven en dat in een fonds wordt gestopt, kunnen we voor veel mensen al problemen oplossen,” klonk uit de zaal.

Lelystad Airport

Na de discussie over armoede volgde nog een debat over Lelystad Airport, met voor- en tegenstanders van de opening van het vliegveld voor passagiersvliegtuigen. Die discussie leverde minder op, mede omdat dit dossier op dit moment muurvast zit: de Tweede Kamer heeft zich in de vorige samenstelling voor de verkiezingen uitgesproken tegen de ontwikkeling van Lelystad Airport, het wachten is nu op een besluit van de minister.

Presentator Niels Heithuis probeerde wethouder Dennis Grimbergen nog wel een uitspraak te ontlokken over de eventuele ontwikkeling van Lelystad Airport als militair vliegveld voor de JSF 35, maar daar waagde de wethouder zich niet aan. “Ten eerste vind daar nu onderzoek naar plaats, dus weet ik niet wat de gevolgen zouden zijn voor Lelystad. Ten tweede is ons de openstelling van de luchthaven voor vakantievluchten beloofd door vier opeenvolgende kabinetten. Dat is de afspraak tussen Rijk, provincie, gemeente en heel veel andere partijen die in Lelystad Airport hebben geïnvesteerd, die moet nu eerst maar eens worden nagekomen.”

Verrassende opkomst

De hoge opkomst bij de meet-up woensdag verraste in ieder geval ook de redactie van Pointer. Lelystad is negende gemeente waar Pointer nu met een pop-up redactie is neergestreken. In de redactie wordt samengewerkt met dagblad De Stentor en Radio Lelystad.

Tot en met zaterdag 28 september zijn inwoners van harte welkom met verhalen en tips, waarvan zij vinden dat de redactie die maar eens moet onderzoeken. De deuren van de redactie staan open, van woensdag tot en met zaterdag van 10.00 tot 18.00 uur.