Hiphop, strips en dictator Khudklaa Khaan brengen kunst en cultuur de klas in

Hiphop Comics heeft een vol programma de komende tijd. De organisatie die verhalen omzet in (rap)muziek en stripboeken, rondt het project Verborgen Parels af in samenwerking met de FlevoMeer Bibliotheek en Porteum. Daarnaast wordt er hard gewerkt aan een project met leerlingen van het Aeres VMBO. “We willen jongeren in contact brengen met kunst en cultuur,” zegt Clémens Riepma, een van de oprichters.
Het collectief Hiphop Comics bestaat uit vier man: Clémens Riepma (Clizzay’s World) als projectleider en rapper, Laurens van Walbeek (Charlz Drawin) als vormgever en striptekenaar, Cliff Bilijam (De Grijze Muis) als producer en Lodewijk van der Horst (Lo Profile) als rapper. “Met Lodewijk vorm ik samen het rapduo Rime Riche, wij rappen al ruim twintig jaar,” vertelt Riepma.
Alle vier de oprichters hadden één ding gemeen: liefde voor stripboeken en muziek. “Zo is het idee ontstaan. We begonnen een paar jaar terug met een project in Zwolle, daarna is het balletje gaan rollen en kwamen er meer mooie projecten met scholen en bijvoorbeeld de bibliotheek op ons pad.”
Lelystad 2075
Het verhaal van Verborgen Parels gaat over Lelystad in 2075, waarin dictator Khudlaa Khaan lezen verboden heeft. Een groep moedige jongeren ontdekt een geheime bibliotheek en besluit de strijd aan te gaan om het lezen terug te brengen en de mensheid te bevrijden. Dit verhaal is verwerkt in een strip en een bijpassende soundtrack. Sinds september 2024 hebben de leerlingen van Porteum gewerkt aan dit project. Ze kregen workshops in storytelling, striptekenen en muziekproductie van Hiphop Comics.
Nu is het collectief bezig met het begeleiden van leerlingen op het Aeres VMBO. “We gaan binnen twee maanden een A3-strip en een bijbehorend mini-album van twee of drie liedjes maken. Ook krijgen ze workshops, het wordt een heel waardevol proces,” vertelt Riepma. “Het is leuk om jongeren kunst en cultuur bij te brengen, maar ook een stukje ondernemen en creatief zijn. Je kan van alles bedenken in zo’n verhaal.”
Onderwijs
Op het Aeres vult het collectief anderhalf uur per week met de lessen. “Er is simpelweg geen docent beschikbaar die deze uren kan opvullen met kunst en cultuur. Misschien zijn dit soort projecten wel het antwoord op het lerarentekort. Iemand zei ons ook dat dit misschien wel de toekomst gaat zijn, dat een school andere initiatieven naar binnen haalt om leerlingen extra dingen bij te brengen,” zegt Riepma. “Ik vind het cool dat we op deze manier iets toevoegen aan het onderwijs.”
Riepma heeft inspiratie voor de schoollessen van Hiphop Comics gehaald uit zijn eigen hogeschooltijd. “Toen ik commerciële economie studeerde, kon ik een minor kiezen, iets totaal anders dan mijn opleiding: management van creativiteit en innovatie. Tijdens de eerste les zetten we alle stoelen in een kring en zei de leraar: “Het aankomend halfjaar heb je geen enkel boek nodig.” Ik vond dat heel interessant, omdat het een heel andere manier van lesgeven was. Je leerde door te doen.”
Eilandjes
Met de kunst en cultuur in Lelystad zit het volgens Riepma wel goed; marketing is belangrijk, er zijn genoeg talent en zichtbaarheid. “Ik denk alleen dat we nog meer kunnen samenwerken. Nu zijn we met alle initiatieven nog aparte eilandjes binnen een stad, daar valt denk ik nog wat te halen.”