‘Hier mag je meteen meedoen, ben je gelijk een Lelystedeling’
Geschreven door Kees Bakker.
Mieke Baltus is op 5 februari weer begonnen als burgemeester van Lelystad. Nadat zij in juni 2021 was begonnen als opvolger van Ina Adema, moest zij in januari 2023 het werk neerleggen omdat er bij haar kanker was geconstateerd. Na een jaar van behandelingen en weer op krachten komen, is zij nu weer aan het werk. In een interview met Radio Lelystad blikt zij terug op de afgelopen periode en kijkt ze vooruit. Vandaag deel twee van het uitgebreide interview.
Beeld van de stad
Tijdens haar ziekteverlof, waarin zij de behandelingen voor darmkanker onderging en werkte aan haar herstel, heeft Mieke Baltus het nieuws wel bijgehouden. “Mijn vervanger, Ineke Bakker, deed het uitstekend. Op haar eigen manier, maar ook wel weer in de gedachte dat ik terug zou komen. Met het idee: hoe zou Mieke dat willen en kan ik daar ook rekening mee houden? Dat is echt uniek. En mijn algemene beeld als inwoner van de stad is geweest van: wat gaat het goed met de stad! Wat zijn er mooie ontwikkelingen! Dat heb ik ook ervaren toen ik weer begon. We zijn natuurlijk na de verkiezingen gestart met het raadsakkoord. En met een college die op een andere manier is samengesteld, met wethouders die op die functie moesten solliciteren. Ik heb ervaren, als zeer geïnteresseerde inwoner, dat de stad ontzettend goed wordt bestuurd, door college en door raad. En dat maakt ook mijn terugkeer goed verloopt. Enkele jaren terug werd daar wel eens anders tegenaan gekeken, hoe het ging met Lelystad en haar bestuur… ”
Dat er in de eerste raadsvergadering na haar terugkeer een wethouder opstapte, Rinze Broekema gaf aan zijn wethoudersrol niet te kunnen vervullen zoals hij zou willen, was wel lastig. “Dat was niet mijn droomstart, om het maar zo te zeggen. En tegelijkertijd zit er ook nu een goed college met goede wethouders. Het is echt een team geworden. Een team waar ik ook weer heel gemakkelijk in heb kunnen herstarten. Maar nee, ik had mijn eerste raadsvergadering wel iets anders voorgesteld, dat is zonder meer waar.”
Stad verder helpen
Het vertrek van Broekema heeft er echter ook toe geleid dat er nu meer zorg is voor de wethouders. Een klankbordgroep van de gemeenteraad heeft onderzocht hoe het nu verder moet. In haar rapport en advies staat eigenlijk dat het nu goed gaat, dat het politiek goed gaat, dat er een goede chemie is in het huidige college van b + w, maar ook dat de raad nog wel wat meer aandacht moet hebben voor haar wethouders. “Dat was ook precies wat Ineke Bakker zei bij haar afscheid. Dat is mooi, want daar is bij de start van deze periode en nieuwe werkwijze minder goed over nagedacht. Dat geeft ook niet, je start iets nieuws met elkaar. Maar mooi dat dat nu alsnog wordt ingericht.” Maar de klankborgroep concludeert ook dat de samenwerking zoals die er nu is, gekoesterd moet worden. “Ja, klopt. Dat is ook de ervaring nu ik weer gestart ben. Dat betekent ook dat je heel stabiel bent, ook als partner voor anderen die in deze stad aan het werk zijn. Bouwondernemingen, maar ook naar andere overheden, zoals de provincie of het Rijk of zelfs richting Europa, zijn wij een hele betrouwbare partner. Omdat we zulke stabiele afspraken en zo’n stabiel bestuur hebben. Dat gaat onze stad echt verder helpen.”
Goed team
Er is dus genoeg reden om hoopvol naar de toekomst te kijken. “Ja, zeker. Zo voelt dat. Dat maakt ook dat ik ook heel graag weer terug ben als burgemeester. En dat ik weet dat ik altijd terug kan vallen op ‘mijn’ wethouders. Dat zeggen ze ook: ‘Mieke, als jij eens een keer wat moet doen of je hebt een slechte dag, dan nemen wij het van je over.’ Tot nu toe heb ik daar gelukkig geen gebruik van hoeven te maken, maar het is fijn te weten dat het zo is.”
Heeft de burgemeester in dat opzicht ook geleerd om de slechte dagen te koesteren? Dat, als je weet dat het een slechte dag is je er even aan toegeeft en denkt ‘Morgen gaat het weer beter?’ “ Nou, dat zou ik iets meer moeten doen. Want dat is nou net zo'n moment dat ik even de knop uit zou moeten kunnen zetten. En dat lukt me nog te weinig.”
Saamhorigheid
De politieke samenwerking gaat dus prima. “Die goede saamhorigheid proef je ook in de politiek. Zonder dat het debat daar onder lijdt. Eigenlijk het debat in de gemeenteraad veel steviger en beter dan daarvoor. Het heeft ook alles te maken met het nieuwe vergadersysteem, maar goed, dat is een wat technisch verhaal. Maar ik zie wel dat het gesprek en de debatten veel meer in de raad plaatsvinden en beter en scherper zijn, en meer op de inhoud. Het is dus ook niet zo dat het raadsakkoord er voor heeft gezorgd dat er geen politiek meer wordt bedreven of dat de politiek er saaier op is geworden. Integendeel.”
Kunnen ze daar in Den Haag een voorbeeld aan nemen? “Zeker! En dat is niet alleen maar een gevoel, maar dat hebben we ze ook af en toe geprobeerd te vertellen. Kom vooral bij ons langs en kijk eens of je op deze manier ook het land kunt besturen. Want dat raadsakkoord is ook voortgekomen uit het feit dat we zoveel partijen hebben, daar kun je geen goede coalitie smeden, kunnen we het niet een keer anders doen. Maar ook in de Tweede Kamer is verdeeldheid. En we hebben nog steeds geen nieuwe regering na de verkiezingen. Dus ik zou zeggen: doe een soort raadsakkoord, maar dan een landsakkoord, als het ware. Dat zou denk ik ook het vertrouwen in de politiek weer wat kunnen herstellen.”
Grote ontwikkelingen
Wat zijn dan de dingen die onze burgemeester voor Lelystad ziet gebeuren? “Je ziet allerlei grote ontwikkelingen. Als het gaat om woningbouw, bijvoorbeeld met ZuiderC. En als je ziet ook allerlei ontwikkelingen rondom het stationsgebied. Natuurlijk, eerst wordt het allemaal wat lastig, als het er een bouwput is. Maar daar moeten we even doorheen. En daarna wordt het inderdaad veel mooier en beter.”
“Maar ook allerlei andere ontwikkelingen die we nu allemaal aan het inzetten zijn. Als het gaat om ZuiderC, het grote nieuwbouwgebied, ben je echt vele jaren verder. Maar dat zorgt er echt voor dat onze stad gaat groeien en bloeien. Ook echt bloeien. Ook voor de bestaande inwoners. Want we zijn natuurlijk ook volop aan het inzetten als het gaat om de wijken in Lelystad-Oost. Dat zijn de inwoners van het eerste uur. Dus aan de ene kant investeren we veel in de groei van de stad, maar aan de andere kant investeren we ook in de bestaande stad.”
Nooit meer weg
Mieke Baltus is zich tijdens haar ziekte gaan realiseren dat ze heel veel is gaan houden van Lelystad. “Dat is toch wel bijzonder. Kijk, je gaat niet voor niets solliciteren, maar ik had ook niet verwacht dat ik zo van de stad zou gaan houden. En dat heeft er alles mee te maken met dat ik in de gemeente waar ik vandaan kwam, waar ik burgemeester was, ben geboren en getogen. Dan is het uniek om dat los te laten, maar denk je ook ‘Gaat dat allemaal wel goed?’ En ik had niet kunnen bevroeden dat ik zo van Lelystad zou gaan houden en ook echt oprecht voel dat ik hier nooit meer weg wil. Ik zou ook niet meer terug willen naar waar ik vandaan kom. Als burgemeester voorlopig niet, maar ook als inwoner niet.”
Liefde voor de stad
Waarom? Waar komt die liefde vandaan? “Het is een stad om van te houden omdat je hier zoveel verschillende mensen hebt die allemaal samenleven met elkaar. Daarbij heb je het groen, de ruimte, maar toch: een stad midden in het land, overal dichtbij. En wat ik echt meest geweldig vind aan Lelystad is: we zijn een jonge stad. En dat betekent dat iedereen die in de stad komt wonen, tot de dag van vandaag, meteen mee mag doen. Die is gelijk een Lelystedeling. In elke andere stad en op het oude land moet je soms echt uitleggen dat jouw voorvaders er tot zes eeuwen terug hebben gewoond voor je geaccepteerd wordt. Want anders mag je gewoon niet meedoen. En bij ons ben je meteen Lelystedeling. Iedereen is blij dat je er bent en wil graag dat je meedoet. Dat is een sfeer en een cultuur onder de mensen. Die is uniek. Daar ben ik heel erg van gaan houden.”
Koester de slechte dagen
Kortom: we zijn voorlopig nog niet van Mieke Baltus af. “Als het aan mij ligt niet, nee. Ik voel me hier echt als een vis in het water. Dat is heel wonderlijk. Dat had ik niet verwacht, dat dat zo sterk zou zijn. Ik blij dat ik weer terug ben als burgemeester.” Nu alleen nog af en toe wat gas terug nemen en de slecht dagen in acht nemen. “Koester de slechte dagen, dat vind ik echt wel de uitspraak van vandaag hoor. Dankjewel daarvoor, ik zal er aan denken…’
Dit was het tweede en laatste deel van dit interview, dat op vrijdag 10 mei tussen 17.00 en 18.00 uur uitgezonden wordt op Radio Lelystad.
Geplaatst op 9 mei 2024.