Skip to main content

Herdenken en vieren bevrijding groeit steeds groter

08 april 2022
Kees Bakker

Tony Merkelbach van de Stichting Herdenken, Verzoenen en Vrijheid Lelystad denkt dat het programma rond de dodenherdenking op 4 mei, maar ook de viering van Bevrijdingsdag op 5 mei, de komende jaren steeds iets groter en intensiever zal worden in Lelystad. In aanloop naar de verplaatsing van de jaarlijkse dodenherdenking van het Stadspark naar het Stadshart vanaf 2024 zijn de eerste stappen daartoe al gezet.

Merkelbach zei dat vrijdag in het programma ‘Lelystad Dichtbij’ van Radio Lelystad. De stichting Herdenken, Verzoenen en Vrijheid is voortgekomen uit het 4/5 mei Comité Lelystad. “Dat was een onderdeel van Evenementen Coördinatie Lelystad. Nu is het een aparte stichting, die nog wel met ECL samenwerkt in het vergunningentraject. ECL zorgt ervoor dat dat in goede banen wordt geleid, want daar hebben wij als vrijwilligers allemaal geen verstand van.”

Wensen gemeenteraad

Die stichting is voortgekomen uit verschillende wensen van de politiek en het bestuur. “Ten eerste kregen wij vijf jaar geleden, toen het eerste verzoek voor verplaatsing van de dodenherdenking werd ingediend, van de politiek de opdracht meer mensen en organisaties te betrekken bij de herdenking. Dat is gelukt: Wout Jansen zit namens de Joodse gemeenschap in ons bestuur, er is nog een vertegenwoordiger van de Joodse gemeenschap die bij de herdenking betrokken wordt, net als de eigen Lelystadse rabbi die er sinds kort is, en we hebben goed contact met de Sinti- en Romagemeenschap.”

Een andere opdracht was de dodenherdenking en de viering van Bevrijdingsdag breder te trekken, door ook de culturele organisaties er bij te betrekken. “Nu gebeurt dat al, zij het dat iedereen dat op zijn eigen plek doet. Agora en de bibliotheek hebben al voorstellingen en thema-avonden. Ook de dichters van Lelystad organiseren een evenement, aanstaande zondag in Theater Posa.” Merkelbach hoopt dat later ook het filmtheater, Corneel en Kubus aansluiten.

Groeiambities

Dit jaar is de dodenherdenking nog in het Stadspark bij het oorlogsmonument. “Dat zal er niet anders uitzien dan anders. We willen graag scholen betrekken bij de herdenking, maar als er drie of vier klassen zouden komen, is daar al ruimtegebrek. Hetzelfde geldt voor de veteranen. We hebben 700 veteranen in Lelystad, die wel een peloton sturen van 50 tot 60 mensen. Maar als ze allemaal zouden willen komen, of bijvoorbeeld 200 mensen, zou het daar op die plek ook al te vol worden.”

Want dat is een van de redenen waarom de herdenking wordt verplaatst: er is geen ruimte het groeiende aantal belangstellenden in het Stadspark te verwelkomen. “En het terrein is slecht toegankelijk voor mensen met een beperking. Daarom ben ik erg blij met het besluit van de gemeenteraad dat er een nieuw monument komt in het Stadshart, bij het theater. Zodat mensen zelf kunnen kiezen waar en wanneer ze herdenken. Maar zodat er ook een plek is waar dat 365 dagen per jaar kan. Een plek waar je voorbij kunt lopen of even bij kunt stilstaan.”

Nieuw monument

De stichting is nu bezig met het kijken naar wie dat nieuwe monument in  het Stadshart kan maken. “Persoonlijk vind ik dat dat een Lelystadse kunstenaar moet zijn, maar zo’n monument moet ook, ik zeg het maar zoals het is, ‘hufterproof’ zijn. Er is eigenlijk maar één kunstenaar in Lelystad die zoiets kan, en daar hebben we nu contact mee. Maar Wout Jansen probeert ook Daniel Libeskind te benaderen, de ontwerper van het Holocaust Namenmonument in Amsterdam, om te kijken of hij er bij betrokken kan worden.”

Luister het hele interview na via deze link.

{jcomments on}