Skip to main content

'Goede kansen voor Batavialand als museum, niet als pretpark'

30 november 2021
Geschreven door Theo van Rhijn

Batavialand kan, wil en moet verder als een historisch centrum met aandacht voor recreatie, maar nadruk op educatie. “Er is niks tegen leuk, maar nog leuker is het als kinderen er iets van mee naar huis nemen,” aldus directeur Jan Vriezen. Extern adviseur Vera Carasso: “Als we moeten kiezen tussen fun met de kids of iets leren, dan gaan we toch iets meer richting leren.”

Ze zeiden dat gisteravond (maandag 29 november) in het programma ‘Van Rhijn praat bij met…’ op Radio Lelystad. Onderwerp was het rapport dat Carasso heeft geschreven. Ze analyseert daarin de problemen waar de instelling mee kampt en de mogelijkheden om die op te lossen. Die mogelijkheden zijn er zeker aldus de onderzoeker, maar een trefwoord is realisme. Al meermalen in de geschiedenis van het Bataviacomplex zijn veel te prestigieuze plannen gepresenteerd die tot niets leidden.

De uitgangspositie is nu beter, is de conclusie, onder meer doordat overheden overtuigd zijn van het nut van Batavialand en een rijksdepot voor scheepsarcheologie daaraan is toegevoegd, met het bijbehorende budget. Scheepsarcheologie moet daarom een belangrijke pijler worden, naast de Flevoandse geschiedenis. Die twee vullen elkaar goed aan door de vele scheepswrakken die na de drooglegging zijn gevonden en de Batavia maakt dat af.

Doordat er nu een toekomstplan ligt, waarin voor de Batavia zelf een grote plek is ingeruimd, is het volgens Vriezen ook geen probleem om bij geldschieters de resterende vier ton los te krijgen die nodig zijn om het VOC-schip aan land te brengen.

Batavialand is in 2017 ontstaan uit het samenvoegen van de Bataviawerf, poldermuseum Nieuw Land en de al eerder naar het gebied verhuisde collectie scheepsarcheologische vondsten van het rijk, die nu dus het Nationaal Scheepsarcheologisch Depot wordt. Dat laten fuseren is tot op heden nooit goed gelukt, aldus Carasso, en de bedrijfsvoering is bij de start onderschat. Daardoor heeft Batavialand nooit goed gefunctioneerd. Haar rapport voorziet onder meer in een vergroting en andere indeling van het terrein (waarvoor medewerking van de gemeente nodig is), een aanpassing van de organisaties en het maken van keuzes om een tot een samenhangende presentatie te komen.

De nadruk komt daarbij dus te liggen op publiek met serieuze aandacht voor het onderwerp, alsmede op groepseducatie voor kinderen. Dagjesmensen en passagiers van de cruiseschepen verderop in de Bataviahaven zijn ook potentiële gasten, maar Batavialand heeft meer kansen als museum en ‘leerzame dagattractie’ dan als attractiepark.

De financiën hoeven geen probleem te zijn, aldus Carasso en Vriezen. Tot nu toe heeft Batavialand altijd geld gekost, maar in het door Carasso ontwikkelde model worden al na twee jaar zwarte cijfers geschreven. Vriezen: “Corona is wat dat betreft een grotere bedreiging dan de toestand zelf.”

{jcomments on}