Skip to main content

Gemeenteraad lijkt compromis extra woningen Flevo Golf Resort te omarmen

11 september 2024
Kees Bakker

Het lijkt er op dat een meerderheid van de gemeenteraad zich kan vinden in de ‘oplossingsrichting’ waar wethouder Piet van Dijk mee teruggekeerd is om uit de impasse te komen voor wat betreft het Flevo Golf Resort. Unigolf zou dan maximaal 44 woningen extra bouwen, het openbaar gebied en de golfbaan gaan naar de gemeente en de laatste wordt via een stichting van de Golfclub Flevoland en omwonenden gerund.

Politiek aan het woord

De behandeling van het onderhandelingsresultaat stond gisteravond voor het eerst op de politieke agenda. Ofschoon niet alle fracties zich daar uitspraken over het voorstel, gaven de meeste fracties aan tevreden te zijn. Voor de politiek zijn twee dingen belangrijk: het openbaar gebied, inclusief de riolering, moeten in goede staat zijn en mogen de gemeente geen extra geld gaan kosten en na de bouw van maximaal 44 woningen moet het boek gesloten worden en kunnen er niet meer woningen bij.

Van Dijk werd vorig jaar op pad gestuurd in het dossier, dat op dat moment muurvast zat. Unigolf, de ontwikkelaar van het Flevo Golf Resort en eigenaar van de grond, stelde dat de golfbaan niet exploitabel zou zijn en wilde er vanaf. Ze wilde de baan overdragen aan de gemeente, net als de grond en het openbaar gebied, maar wilde in ruil daarvoor wel eerst 138 en later 109 woningen extra bouwen, deels op de golfbaan.

Hevig verzet

Dat plan stuitte op hevig verzet, zowel van omwonenden als in de politiek. Verschillende aanvragen van Unigolf om woningen te bouwen op de golfbaan werden afgewezen, waarop de projectontwikkelaar haar eisen kracht bij zette door de golfbaan niet meer te onderhouden en op een bepaald moment zelfs te sluiten. Daarop besloot de gemeenteraad om wethouder Van Dijk op pad te sturen om nog één keer te proberen beweging in de zaak te krijgen.

Door Unigolf toestemming te geven voor de bouw van 44 woningen op wat nu de (ongebruikte) driving range is, in de noord-oostzijde van het gebied, de grond over te dragen aan de gemeente, die daarmee ook de verantwoordelijkheid krijgt voor het onderhoud van het openbaar gebied en de riolering, en ook de golfbaan over te dragen, lijkt er nu een einde te komen aan het conflict. Dat werd geïllustreerd door het feit dat een vertegenwoordiger van Unigolf gisteren ook bij de commissie insprak en zijn tevredenheid over het bereikte compromis benadrukte. In het al jaren slepende dossier was dat nog niet eerder gebeurd.

Plannen uitwerken

Als de gemeenteraad over twee weken instemt met deze oplossing, worden de plannen verder uitgewerkt. Dan moet blijken hoeveel woningen er precies bij komen, waar die precies worden gebouwd en moeten de riolering en het openbaar gebied zijn gecheckt op achterstallig onderhoud.

De bewonersvereniging van het Flevo Golf Resort wil eerst dat plan afwachten voor men het aan de leden voorlegt. Eerder gaf de vereniging wel aan het belangrijk te vinden dat er een oplossing komt waarbij het openbaar gebied eigendom wordt van de gemeente. De bewonersvereniging van het naburige Golfpark is tevreden met dit compromis, net als de Golfclub Flevoland, bespeler van de golfbaan.

Hardnekkige tegenstand

Alleen het ‘burgerinitiatief Flevo Golf Resort, Golfpark en andere belanghebbenden’ is en blijft tegen elke verdere vorm van woningbouw. Zij stelt 70 procent van de bewoners te vertegenwoordigen, al kon bestuurslid Frans Weijers de gemeenteraad dinsdag niet vertellen of dat cijfer gebaseerd is op de tegenstanders van het plan voor 138 woningen op de golfbaan of op het huidige plan van 44 woningen in de noordoostelijke hoek van het gebied. “Wij vertegenwoordigen 70 procent van de 595 huizen in het Flevo Golf Resort en het Golfpark, en die zijn tegen elke verdere vorm van woningbouw in het gebied,” hield hij vol. Verder dreigt hij met rechtszaken tegen de gemeente en de wethouder.

De gemeenteraad stemt over twee weken over het voorstel.