Skip to main content

Gemeente wil waar nodig graag financieel helpen, maar hoe?

25 oktober 2022
Geschreven door Kees Bakker

De gemeenteraad worstelt met de stijgende energieprijzen en inflatie. Graag zouden verschillende partijen zien dat de gemeente extra maatregelen neemt om inwoners die dat hard nodig hebben te compenseren voor een en ander. De vraag is alleen: wat is de beste manier?

Nadenken over maatregel

Jong Lelystad opperde dinsdag om de grens  voor de door het Rijk aangekondigde energietoeslagen gemeentelijk te verhogen naar 130 of misschien wel 150 procent van het minimuminkomen. Nu is dat 120 procent, maar daardoor vallen veel mensen net buiten de boot, terwijl bij hen ook het water aan de lippen staat. De partij zou daarom graag zien dat de gemeente uitrekent hoeveel mensen er extra gebruik zouden maken van bij de verschillende percentages, zodat de raad daar een keuze uit kan maken en geld voor kan proberen te vinden.

Wethouder Annemieke Messelink zei dat zo’n overzicht relatief eenvoudig te geven is. “Bij 130 procent zou het gemeentelijk al gaan om een extra uitgave van 770.000 euro, die de gemeente zelf zal moeten bijplussen. Hoe hoger je gaat, hoe groter het bedrag wordt,” zei ze dinsdag. Daarbij vroeg ze zich ook af of met zo’n algemene maatregel het geld terechtkomt bij de mensen die het echt nodig hebben. Want ook mensen die een energiecontract hebben met nog een vaste lage prijs, die voor langere tijd is vastgezet, krijgen dan geld, terwijl het daar wellicht niet echt nodig is.

Meer ideeën

Messelink wil daarom ook kijken naar andere maatregelen om mensen te helpen. Het CDA wil dat ook en wil alvast een reserve inrichten van een miljoen euro om gezinnen die financieel in de problemen komen, te kunnen ondersteunen. De VVD opperde daarop weer dat zo’n reserve een aardig idee is, maar dat je wellicht wel breder moet kijken. “Er zijn ook verenigingen, instellingen en bedrijven die in de problemen komen door de stijgende energieprijzen. Misschien moeten we die ook helpen,” pleitte Marco Boogaard.    

D66 ziet daarentegen meer in structurele maatregelen om energiearmoede te voorkomen; door bijvoorbeeld betere isolatie van woningen of zonnepanelen op het dak kunnen mensen ook in de portemonnee worden geholpen. De partij vindt daar GroenLinks aan haar zijde.

Voorstellen

Kortom: de raad is er nog niet uit. De komende weken zullen verschillende partijen elkaar opzoeken om een en ander te bespreken. Bij de vergadering over de programmabegroting op 15 november kan dat dan wellicht leiden tot een of meer door meerdere partijen gedragen voorstellen.

Foto's: Paul Klukhuhn

Geplaatst op 25 oktober 2022.

{jcomments on}