Skip to main content

Gemeente werkt mee in oplossen van elektriciteitskrapte

21 juli 2023
Geschreven door Kees Bakker

“Ja, dat was ook voor ons ook flink schrikken.” Het bericht van netbeheerder Tennet, dat de krapte op het elektriciteitsnet niet alleen een bedreiging is voor de aansluiting van nieuwe bedrijven en bedrijven die willen uitbreiden, maar dat het ook voor nieuwbouwwoningen geen vanzelfsprekendheid is dat ze in de toekomst kunnen worden aangesloten op het net, heeft ook de gemeente in actie doen komen. “Het lastige is: we gaan er niet over. Maar waar we kunnen, denken we wel mee,” zegt wethouder Sjaak Kruis.

Prioritering

Voor de verdeling van de krapte wacht de gemeente met smart op landelijke wetgeving die in de maak is en die bepaalt dat je provinciaal of lokaal prioriteiten mag aangeven wie als eerste aan de beurt is voor een nieuwe aansluiting. “Nu is het principe: wie het eerst komt, het eerst maalt. Als er geen ruimte is op het net, kom je op een wachtlijst, en wie daar het langst op staat, is het eerste aan de beurt.”

In de nieuwe wetgeving kunnen lagere overheden middels een provinciaal plan aangeven wie er het eerst aan de beurt zijn. “Woningen, scholen of maatschappelijke instellingen kunnen dan bijvoorbeeld hoger op de lijst worden geplaatst. Dat geeft provincies en gemeenten de mogelijkheid om ook echt per gebied te kijken waar behoefte aan is en wie er het eerst aan de beurt zou moeten zijn.”

Kruis zit met smart te wachten op die regelgeving. “Liever zou ik natuurlijk willen dat die helemaal niet nodig is, maar op dit moment is het niet anders.”

Tijd nodig

De uiteindelijke uitbreiding van de capaciteit voor groot- en kleinverbruikers, middels nieuwe hoogspanningsstations- en tracés en verdeelstations, is nu eenmaal iets wat tijd in beslag neemt, ook voor wat betreft de procedures. Een nieuw elektriciteitsstation is niet eerder dan in 2026 gereed, het verhogen van de capaciteit van een 4-tal hoogspanningstransformatoren laat tot 2029 op zich wachten.

Op dit moment kunnen nieuwe grootverbruikers niet op het net worden aangesloten, net als ondernemingen die fors willen uitbreiden. Andere bedrijven die willen uitbreiden komen op een wachtlijst te staan en horen deze zomer wanneer ze aan de beurt zijn. Voor kleine bedrijven en woningen dreigt er in te nabije toekomst ook een probleem bij aansluiting op het laagspanningsnet.

“Lelystad ondersteunt Tennet (de hoogspanningsbeheerder) en Liander, (de regionale netbeheerder) met het snel doorlopen van de procedures en vergunningen. De gemeente verwacht dat ook zij de druk er op houden en de uitbreidingen van de regelstations en de nieuwbouw van het elektriciteitsstation zo snel mogelijk realiseren. Het bestemmingsplan voor het onderstation aan de Larserringweg gaat na de zomer naar de raad voor vaststelling.”

Spreiding

Daarnaast loopt er nog een onderzoek van Tennet naar de mogelijkheid van bedrijven om hun stroomverbruik te spreiden, zodat niet iedereen tegelijkertijd stroom gebruikt. “De resultaten van het eerste onderzoek waren teleurstellen, maar dat was ook een onderzoek waarbij bedrijven per post of mail werden benaderd. Nu worden ze persoonlijk benaderd. Dat levert hopelijk toch andere resultaten op.”

Daarnaast onderzoekt de gemeente welke projecten en ontwikkelingen tot 2029 een nieuwe of grotere energievraag hebben. “Met deze lijst kunnen gemeente en netbeheerder kijken of de geplande inschatting past binnen de nog beschikbare ruimte op het net of dat er bijsturing nodig is. Een energieregisseur voert in opdracht van de gemeente gesprekken met grootverbruikers om te kijken hoe zij hun energie flexibeler kunnen inzetten en energie kunnen besparen. Daarnaast helpt de gemeente inwoners met het besparen van energie via het Energieloket Lelystad en de energiecoaches van Energieteam Lelystad.”

Geplaatst op 21 juli 2023.

{jcomments on}