Skip to main content

Gemeente voert bankbeslag in als uiterste middel tegen wanbetalers

17 januari 2025
Geschreven door Kees Bakker

De gemeente voert de mogelijkheid van bankbeslag in om notoire wanbetalers van gemeentelijke belastingen te dwingen hun schuld af te lossen. Het gaat om een ‘uiterste redmiddel’ en betreft ‘louter uitzonderingsgevallen’, maar toch gaat het om zo’n 250 huishoudens.

Regels

Het bankbeslag is aan wettelijke regels gebonden. Bij het beslag wordt de bankrekening van de belastingschuldige deels geblokkeerd, waardoor hij of zij er geen gebruik meer van kan maken. Daarbij geldt dat degene die het betreft, wel in zijn of haar basislevensonderhoud moet kunnen voorzien.

Het gaat bovendien niet om mensen die hun belastingen niet kunnen betalen, want voor hen zijn er allerlei kwijtscheldingsregelingen of is er andere hulp beschikbaar. Het gaat om notoire wanbetalers die langdurig niet aan hun betalingsverplichtingen voldoen.

Uiterste middel

Eerst worden er een (kostenloze) herinnering, aanmaning en dwangbevel gestuurd. Uiteindelijk kan er ook beslag worden gelegd op inkomsten zoals loon of uitkering en goederen. Als dat allemaal niet helpt, kan het bankbeslag worden overwogen. “Wij streven naar een balans tussen rechtvaardige inning van de belastingschuld, dat zijn we naar degenen die wel netjes tijdig hun belastingen voldoen verplicht, en het beschermen van het leefgeld van de belastingschuldige. De verwachting is dat deze maatregel, toegepast in een zorgvuldig afgebakende groep van belastingschuldigen, de fiscale inkomsten van de gemeente kan versterken en tegelijk het aantal oninbare posten kan terugdringen,” schrijft het college van b+w aan de gemeenteraad.