Gemeente kan en wil definitief graag verder met ECL
De gemeente gaat door met Evenementen Coördinatie Lelystad. Het vorig jaar gelanceerde plan om de vergunningaanvraag voor evenementen voortaan zelf te gaan regelen, is van de baan. Er zijn nieuwe afspraken gemaakt met ECL. Die moeten nog wel definitief in een nieuwe overeenkomst worden vastgelegd, maar dat is een formaliteit.
Werk uit handen
ECL regelt voor organisatoren van kleine en grote evenementen in Lelystad de vergunningaanvraag en coördineert die evenementen. Daarmee wordt organisatoren veel werk uit handen genomen.
Vorig jaar oktober maakt de gemeente echter bekend dit voortaan zelf te gaan doen. Er waren in de al jaren geldende overeenkomst met ECL een aantal juridische onrechtmatigheden opgemerkt die niet konden worden voortgezet. Bovendien zou uit een onderzoek zijn gebleken dat ECL niet altijd doelmatig werkt.
ECL behouden
Er brak een storm van protest uit. Vele organisatoren van allerlei evenementen in Lelystad kwamen op voor ECL. Ook de politiek sprong op de bres. In een voorstel drong de gemeenteraad er bij het college op aan 2022 te zien als een overgangsjaar en in die tijd de samenwerking voort te zetten en op zoek te gaan naar een oplossing voor de problemen.
Aan dat voorstel heeft het college nu vorm gegeven. Een extern bureau heeft de eerdere overeenkomst en samenwerking bekeken. Daarin wordt onder andere geconcludeerd dat ECL ‘een grote groep vrijwilligers in de stad bindt die onmisbaar zijn in het (bestaande) evenementenpalet’. Het onderzoek bevestigde ook de rechtmatigheidsproblemen in de eerdere overeenkomst. Maar ook: ‘de ervaring, positie en het netwerk dat ECL heeft opgebouwd, mag niet verloren gaan als gevolg van een te eenzijdige en alleen juridische benadering van dit vraagstuk’.
Oplossingen
Daarom zal in de nieuwe samenwerkingsovereenkomst de formele rol van het verlenen van vergunningen bij de gemeente worden neergelegd. Maar ECL kan verder de rol blijven vervullen die men nu doet voor organisatoren van evenementen. Daarbij komt de enige vaste medewerker van ECL in dienst van de gemeente, maar blijft ECL wel een eigen ruimte buiten het stadhuis houden. ECL blijft de initiatiefnemers van evenementen faciliteren, maar de officiële vergunningverlening ligt voortaan bij de gemeente. De subsidie die ECL jaarlijks krijgt blijft beschikbaar voor de organisatie, maar vindt voortaan wel een plek binnen de gemeentelijke begroting. Voor de evenementen die een aantal comités die onder de vleugel van ECL opereren organiseren, zoals de sinterklaasintocht, wordt apart subsidie aangevraagd.
Het is een oplossing waar zowel de gemeente als ECL blij mee zijn. Eén en ander wordt nu uitgewerkt in een nieuwe samenwerkingsovereenkomst, die voor 1 juli klaar moet zijn en dan volgend jaar ingaat.
Lees ook: https://www.radiolelystad.nl/2480-doek-lijkt-definitief-te-vallen-voor-ecl en https://www.radiolelystad.nl/2491-burgemeester-gaat-met-ecl-zoeken-naar-oplossingen
{jcomments on}