Gemeente houdt 21 miljoen over op de begroting in 2023
De gemeente heeft vorig jaar ruim 21 miljoen euro overgehouden op de begroting: het verschil tussen de inkomsten en de uitgaven. Dat blijkt uit de jaarstukken over 2023. Een groot deel van het resultaat is behaald met de verkoop van grond aan bedrijven en projectontwikkelaars voor woningbouw en inkomsten uit bouwleges, de heffingen voor nieuwbouw van bedrijven en woningen.
Sparen voor later
De gemeenteraad wordt voorgesteld een kleine 8 miljoen euro in het weerstandsvermogen (een reserve voor financieel mindere tijden) en 13 miljoen euro in de ‘reserve ontwikkeling stad’ (ROS) te stoppen. Uit dat laatste potje kunnen projecten worden bekostigd die de stad ten goede komen. Verder worden er wat kleine bedragen doorgeschoven voor uitvoering van werkzaamheden waar de gemeente vorig jaar niet aan is toegekomen en wordt er 46.000 gereserveerd voor een nieuwe winkeliers/ondernemersvereniging in het Stadshart.
Schril contrast
Het jaarresultaat staat meestal in schril contrast met de meerjarenramingen voor de gemeentelijke begrotingen, waar vaak tekorten op te zien zijn. Zo komt Lelystad volgend jaar iets meer dan 5 miljoen euro tekort op de begroting, hetgeen het jaar erna stijgt tot 17 miljoen.
Toch kan een positief jaarresultaat maar ten dele worden gebruikt om die tekorten te dekken. Bij een tekort op de gemeentelijke begroting gaat het grotendeels om structurele tekorten: tekorten van uitgaven die elk jaar terug komen, veroorzaakt door hogere kosten of lagere inkomsten. Een positief resultaat op de begroting wordt grotendeels veroorzaakt door incidentele meevallers. Een gemeente mag structurele lasten niet dekken met incidentele meevallers. Vandaar dat er komende maand toch gewoon gepraat moet worden over miljoenenbezuinigingen in Lelystad.