Gemeente hoort dit jaar of landaanwinning voor Waterfront mag, en zo ja: hoeveel

De gemeente verwacht uiterlijk in november te horen of en zo ja hoeveel landaanwinning er buitendijks mag plaatsvinden voor het plan Waterfront-Kust.
Bij Meerdijkhaven, tussen Saerdam en het werkeiland, wil de gemeente 30 hectare landaanwinning buitendijks verwezenlijken, voor onder meer stranden en andere recreatieve voorzieningen, en woningen. Dat moet de stad aan de kust een eigen smoel en een nieuwe identiteit geven: niet meer een stad in het land, maar een stad aan het water. De ambitieuze plannen kwamen onder het vorige kabinet onder druk te staan, toen daar het beleid werd vastgesteld dat landaanwinning niet meer mag, vanwege de gevolgen daarvan voor de bodem en het water. Toen was er al wel de wil om voor Lelystad en Almere een uitzondering te maken, omdat die steden al vergevorderde plannen hadden.
Die wil is onder het nieuwe kabinet nog wat groter geworden. De afgelopen tijd heeft Lelystad volop overlegd met de provincie en de directeuren-generaal van de betrokken ministeries. Uiterlijk in november hoopt wethouder Piet van Dijk met de resultaten daarvan bij de gemeenteraad terug te kunnen komen.
Afgekeurde dijk helpt
De sterren staan in ieder geval beter dan een paar jaar geleden, omdat toen het waterschap zich ook tegen de plannen uitsprak. Onderdeel daarvan is dat een deel van de Oostvaardersdijk verlegd wordt, maar Zuiderzeeland achtte vanuit het oogpunt van veiligheid en de mogelijke betekenis voor de waterkwaliteit niet wenselijk. Wat in de realisatie van de plannen nu helpt, is dat het stuk dijk waar het om gaat voor een lengte van ruim vijf kilometer is afgekeurd; het voldoet niet meer aan de veiligheidseisen. Dat betekent dat er sowieso met het waterschap overlegd moet worden over dijkversterking, waarbij misschien wel weer meer mogelijk is.