Skip to main content

Samenwerking voor Omgevingswet moet beter

21 september 2023
Geschreven door Kees Bakker

De rekenkamercommissies van de provincie, vier Flevolandse gemeenten en het Waterschap constateren dat er nog te weinig regionaal wordt samengewerkt in de nieuwe Omgevingswet, die vanaf 1 januari in werking treedt. Overheden zijn teveel met zichzelf bezig. Met name bij projecten die de grenzen van één gemeente overstijgen, kan dat voor problemen gaan zorgen.

De rekenkamercommissies van de provincie, de gemeenten Almere, Lelystad, Dronten en Noordoostpolder en die van het Waterschap hebben daar onderzoek naar gedaan. De uitkomsten van dat onderzoek zijn woensdagavond gepresenteerd.

De nieuwe ‘Omngevingswet’ moet het voor burgers en bedrijven eenvoudiger maken om vergunningen aan te vragen voor bijvoorbeeld nieuwe woningen, wegen en fietspaden en andere ruimtelijke ordeningsprojecten. Maar uit het onderzoek blijkt dat er in onze provincie nog te weinig wordt gesproken over het omgaan met aanvragen en vergunningen die meerdere overheden aangaan.

Door het ontbreken van afspraken kan het daardoor alsnog langer duren dan nodig is om gebiedsoverstijgende aanvragen af te handelen. “En dat is, gezien de maatschappelijke opgaven en het tempo waarin ze uitgevoerd moeten worden, onwenselijk,” stellen de rekenkamers.

In het rapport staat dat de lokale overheden wel op samenwerking met elkaar gericht zijn, maar dat er nog geen blijvend contact is tussen politici van de verschillende overheden over de Omgevingswet.

De Omgevingswet is in 2016 aangenomen door de Eerste Kamer en moet op 1 januari 2024 in werking treden.

Dit bericht kwam tot stand in samenwerking met Omroep Flevoland.

Geplaatst op 21 september 2023.

{jcomments on}