Flag football voor een gezond Porteum, ook mentaal
Porteum gaat vanaf medio april de terugkeer van flag football bevorderen, een minder harde variant van American football. Spelers spelen met twee vlaggen op de heup en in plaats van te tackelen trek je die vlaggen van de heup van je tegenstander. Docent Quintijn van Dijk blaast als gezondeschoolcoördinator de sport nieuw leven in op de scholengemeenschap, in samenwerking met Sidney Kunst, oud-speler in de landelijke competitie en nu een lokale promotor van het spel, alsmede een aantal onmisbare vrijwilligers. Het gezonde en aantrekkelijke van flag football zijn behalve de beweging de vereiste discipline, de mogelijkheid tot gemengde teams van jongens en meisjes en het combineren van alle lichaamslengtes en posturen, aldus Van Dijk.
De start, op 5 april, moet ook de opmaat zijn naar 2028, wanneer flag football een nieuwe olympische sport is. “Het is zeker mogelijk dat Porteum als grootste scholengemeenschap van Nederland daar nieuw talent gaat aanleveren voor het Nederlands team, via de hoog spelende American footballclub Lelystad Commanders.”
Bij Porteum, als kool gegroeid naar 3800 leerlingen, werd na schooltijd al eerder flag football gespeeld, maar tijdens de coronacrisis stroomden de velden leeg. Nu is het tijd voor een nieuwe impuls. Het streven is het formeren van maar liefst vijf schoolteams, onder 14 en onder 17, waarvan twee aan de nationale kampioenschappen voor scholen mogen meedoen, medio juni.
Traditie
Van Dijk (25, nu biologiedocent, daarvoor docent lichamelijke opvoeding) speelde in het eerste van Lelystad Commanders onder 19, maar stopte vanwege blessures. “Ik speelde vooral in de defensie. Mijn liefde voor het spel is altijd gebleven. In het nastreven van de gezondeschooldoelstelling past flag football als variant uitstekend in het aanbod van Porteum. Lelystad heeft op het gebied van flag football al een traditie, want ISG Arcus (een voorloper van Porteum – red.) was al Nederlands en Europees kampioen en werd zevende op het wereldkampioenschap voor scholen in Tokio in 2003, met spelers Arjen van der Meulen en Sidney Kunst. Arjen van der Meulen was al lang een grote stimulator van flag football, hij is de vorige gezondescholcoördinator. Na de Rietlanden, ISG Arcus, SGL en De Steiger zetten we een goede traditie voort.”
“We hebben voor flag football op alle schermen op de school reclame gemaakt, op 5 april beginnen we met ervaren coaches van de Commanders, twee coaches per team. We hebben al vijftig inschrijvingen en kunnen nu al vier teams onder 14 en een team onder 17 formeren. Wat we wel met de voorzitter van Commanders hebben vastgesteld, is dat er meer vrijwilligers nodig zijn om alles te begeleiden.” Het gebeurt allemaal op de oude velden van De Rietlanden, en ook bij de Commanders, op Langezand, kunnen de schoolteams eventueel terecht. Iedereen krijgt genoeg speeltijd, aldus Van Dijk. Er zijn vijf aanvallers, vijf verdedigers en twee wissels of recievers voor het rennen en vangen.
Minder duur
Flag football is aanmerkelijk minder duur dan American football. Een helm kost in het American football al gauw 200 euro, de shoulder pads (schouderbeschermers) kosten 150 euro en de schoenen vergen een uitgave, maar flag football kost beoefenaren eigenlijk alleen flags en schoenen met noppen. Van Dijk: Het is ook daardoor laagdrempeliger.”
In 2028 zijn de Olympische Spelen, in Los Angeles, waar het flag football een hoge vlucht heeft genomen. “Het is echt een doelstelling van ons, Porteum, om spelers op die Spelen te krijgen in dat jaar. Als dit gaat leven op school, net als vroeger bij mij op de Rietlanden, is dat geen gekke gedachte. Als kind ben ik zelf met mijn ouders veel naar de VS geweest en ik ga er dit jaar weer heen om de Miami Dolphins te zien spelen. Het zou leuk zijn als er cheerleaders mee gaan doen rondom de wedstrijden, die zijn er bij Lelystad Commanders (voorheen Lizards, red.) wel geweest vroeger."
Wat Van Dijk en Kunst ook aanspreekt, is de sociale vorming. ‘’Je leert luisteren naar de coach, niet door zijn commentaar heen te praten, respect te betonen aan de tegenstander en tegen verlies te kunnen. Handen schudden na afloop is een verplichting. Je leert dat als jij iets fout doet, het hele team daar last van kan hebben, je coacht elkaar”.
Van Dijk, met zijn kolenschoppen van handen en schoenmaat 50 zelf bepaald geen iele jongen, weet dat de gymleraren op Porteum het lichtere flag football zien als een welkome en minder blessuregevoelige aanvulling op het aanbod van sporten. “Voetbal, hockey en andere sporten zijn in ons land al ruim voorzien van spelers en kader, flag football kan nog een impuls gebruiken.”
MARC BROEKMANS
Geplaatst op 29 maart 2024.
{jcomments on}