Familie Ryan overlegde in chat over de beste manier om haar te doden

De familie van Ryan Al Najjar, de achttienjarige vrouw die vorig jaar mei vermoord werd aangetroffen bij de Knardijk, overlegde al langer in een familiechat over mogelijkheden om haar te doden. Dat zei het OM vrijdag in een voorbereidende zitting in de rechtbank. Justitie heeft telefoons van familieleden onderzocht op gewiste inhoud.
Er werd onder meer gedacht aan gif. Een van de broers stelde een bepaalde plant voor en die is bij een huiszoeking ook gevonden. Verder werd het gif van een kogelvis overwogen en eveneens werd ophanging besproken. Daarnaast werd gekeken naar de mogelijkheid Ryan een zelfmoordpil uit Turkije te geven, zodat het op zelfmoord zou lijken.
Kort voor hun arrestatie appte de ene broer de andere dat hij 'de zilveren tape' moest weggooien. Toen Ryan gevonden werd, was ze vastgebonden met een soortgelijke tape.
De telefoons zouden ook tonen dat de broers ten tijde van de moord bij de plek waren waar Ryan is gevonden. De oudste broer ontkent niet dat hij op de bewuste avond aanwezig was op de Knardijk, maar hij zegt Ryan niet te hebben vermoord en daar ook niet getuige van te zijn geweest. Zijn door de politie vastgelegde verklaring dat hij 'erbij was' is volgens hem te wijten aan een slechte vertaling. In zijn plaatselijk dialect in Syrië zou dit slechts betekenen dat hij 'in de buurt was'.
Te letterlijk
Volgens de advocaten neemt het OM de teksten uit de chats en ook uit later afgeluisterde telefoongesprekken veel te letterlijk. De oudste broer gaf een voorbeeld: "In het Arabisch gebruik je voor iemand doden of voor iemand een pak slaag geven hetzelfde woord. Als wij zeggen dat iemand dood moet, dan bedoelen we meestal gewoon dat iemand een pak slaag verdient."
Justitie moet van de rechter uitsluitsel geven over de beveiliging die Ryan eerder een tijd heeft gehad. Als zij ook door anderen werd bedreigd, zou dat ontlastend kunnen zijn voor haar familie. Het dossier vermeldt daar nu echter niets over.
De broers blijven in voorarrest, ondanks een verzoek tot vrijlasting. De verdenkingen worden ernstig geacht en de rechtbank vreest de kans bestaat dat ze vluchten.
Dit bericht kwam tot stand in samenwerking met Omroep Flevoland.