Jubilerende Dijkdichters op zoek naar verjonging
De Lelystadse Dijkdichters bestaan tien jaar en vieren dat vandaag met een besloten feest met genodigden in buurthuis de Windhoek in Lelystad-Haven, maar ook met een cadeaubundeltje: 'Dichters zijn wij'. Oprichter Gerard Beense, zelf 72 inmiddels, staat bij deze gelegenheid stil bij het belang van verjonging voor de – vergrijsde – club. ”Via de scholen en persoonlijke invitaties zou die moeten kunnen, maar als je me vraagt naar grote talenten, moet ik het antwoord schuldig blijven.”
Beense nam in 2009 het voortouw. Ook Floor Koedam, inmiddels voorzitter, Erik Kramer, Rolf Captijn, Anne Graalman en Igna Geveke werden er al spoedig bij betrokken. De huidige groep bestaat verder uit Juul Baars , de huidige stadsdichter van Dronten Esam Alwasete, Marc Broekmans, nestor Guus Cleintuar, Wil van der Lans, Marijke Kienhuis, Erik Kramer, Jan Huisman, Bert Souman en John Stigter.
Hoogtepunt voor Beense in tien jaar Dijkdichters was het ophangen van etalagedichten van de Dijkdichters in de hele stad, van Gordiaan tot Kempenaar en van Lelycentre tot Palazzo. “En persoonlijk waren het natuurlijk de drie periodes waarin ik stadsdichter van Lelystad was, in totaal vier jaar.”
Ook Geveke (70) is er al vanaf het eerste uur bij.”Ik dicht graag vanuit mijn gevoel, over emoties, mensen, de dood en de natuur. Een themadichter ben ik niet. Prettig vind ik de persoonlijke vrijheid bij de Dijkdichters, het ontbreken van dwingende vormen of onderwerpen. De vele optredens en de samenwerking met andere verenigingen zorgen voor de nodige afwisseling. Het optreden met het kamerkoor in Emmeloord en het optreden in de Kubus voor de amateurkunstprijs waren hoogtepunten – en voor mij zelf het winnen van de Lelystadse gedichtendag tijdens de poëzieweek met mijn gedicht Wolken. Voor de toekomst hoop ik dat we zo door kunnen gaan, er is steeds genoeg aanwas geweest als er mensen wegvielen.”
Baars (71), inmiddels vijf jaar Dijkdichter, vindt de vriendschap met andere dichters het hoogtepunt van de afgelopen jaren. Ook hij ziet het gevaar van vergrijzing en denkt aan een verjongingskuur, wellicht via een groep jeugdige Dijkdichters: “We worden allemaal merkbaar ouder en er vallen straks open plekken, het zou jammer zijn als de Dijkdichters vanwege ouderdom zouden ophouden te bestaan. De vraag is hoe we in staat zijn jongere mensen met poëzie te verbinden en zo de groep te verrijken”.
Behalve op verjonging van het ledenbestand hoopt Beense ook op verbetering; dat de poëtische kracht van de dichtersgroep zal toenemen. “Nog kritischer kijken naar de inhoud van de gedichten, minder afraffelen.”
Meer informatie over de Dijkdichters is te vinden op dedijkdichters.nl.
{jcomments on}