Skip to main content

De gierzwaluw rukt op in de stad en dat is goed nieuws

08 mei 2019
Theo van Rhijn

Een positief geluid tussen alle zorgen over teruglopende biodiversiteit: de gierzwaluw lijkt bezig met een opmars in Lelystad, zegt Landschapsbeheer Flevoland, en dat is goed nieuws.

De vogels zijn niet alleen leuk, maar ook nuttig voor de mens aangezien ze veel muggen en vliegen vangen, aldus de natuurorganisatie. Dat zijn er volgens sommige deskundigen tot 15.000 per dag.

Landschapsbeheer Flevoland vraagt de medewerking van het publiek om de omvang van de populatie vast te stellen, want hoewel gierzwaluwen de menselijke omgeving bepaald niet schuwen, zijn hun nesten lastig te tellen. Ze broeden veel in holtes onder daken. De ouders jagen overdag, komen vaak pas in de schemer terug en schieten dan in één keer naar binnen. Gierzwaluwen zijn ook als regel niet waar te nemen op de grond. Ze vliegen vrijwel voortdurend en als ze dat niet doen, hangen ze ergens.

Te horen zijn ze wel: tijdens het vliegen maken de zwermen een schril geluid en uit de nesten komt soms getjilp.

Vogels die eenmaal een nest hebben, verlaten dat aan het einde van het seizoen om te overwinteren in zuidelijk Afrika, maar komen in het voorjaar terug. Eind april zijn de eerste exemplaren weer gearriveerd. Vanaf de tweede week van mei worden er twee tot drie eieren gelegd, die door beide ouders worden bebroed. Na ongeveer drie weken komen ze uit. In de tweede week van juli vliegen de eerste jongen uit en ze komen dan niet meer terug. Wie nesten wil opsporen, moet dus tussen nu en eind juli goed opletten. Het nest is een klein kommetje van met speeksel aan elkaar geplakte veertjes en grasjes. 

Waarnemingen kunnen worden gestuurd naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Overigens is de gierzwaluw helemaal geen familie van de andere zwaluwen, maar verwant aan de kolibrie.

{jcomments on}