Cliënten Philadelphia verleggen hun grenzen tijdens Bedrijvenmudrun
Aan de Bedrijvenmudrun, die volgende week zaterdag op het programma staat in het Belevenissenbos, doen dit jaar voor het eerst ook cliënten van zorgorganisatie Philadelphia mee. Die organsiatie begeleidt mensen met een verstandelijke beperking bij het zelfstandig wonen. Twintig cliënten zullen het modderige parcours afleggen. Ze worden daarbij geholpen door zeven begeleiders van Philadelphia.
Meedoen in de maatschappij
“Wij willen met de deelname de omgeving verbinden met de bewoners, ” zegt Marco van de Water, manager bij Stichting Philadelphia Zorg. Hij tekent daarbij aan dat het wel wat van de zorginstelling vraagt. “Deze mensen schrijven zich niet snel uit zichzelf in. Daar zijn de drempels wat te hoog voor. We moeten ze dus echt enthousiast maken en ook geruststellen. Maar als ze er eenmaal zijn, gaan ze het fantastisch vinden, dat weet ik zeker.” De zorgmanager vindt het belangrijk dat zijn cliënten zo goed mogelijk opgaan in de maatschappij, zodat ze een eigen leven kunnen leiden.
De twintig deelnemers, die vanuit vestigingen uit Lelystad, Dronten en Zeewolde komen, kunnen allemaal zwemmen en zijn goed ter been. Ze worden begeleid door zo’n zeven begeleiders. De sporters hebben geen idee wat hen te wachten staat: “Laatst kwam er iemand naar mij toe en zei: ‘Ik wil wel meedoen aan de BedrijvenMudRun, maar ik vind het zo spannend.’ Het niet weten wat er gaat komen zorgt voor meer spanning dan op de dag zelf ergens overheen klauteren of door de modder springen,” zegt Marco. Bang om zelf vies te worden is hij overigens niet: “Ik ga zelf ook mee en ga dus ook tot mijn knieën in de modder.”
Uitdaging
De grootste uitdaging zit hem volgens Marco in het teamwork. Mensen met een verstandelijke beperking zijn namelijk van nature vrij individualistisch ingesteld. Niet gek, omdat ze vaak met persoonlijke uitdagingen te maken krijgen. Zo nu en dan is het tijdens de BedrijvenMudRun handig om goed samen te werken. Marco is erg benieuwd of dat gaat lukken. Maar nog belangrijker voor Marco is het stukje beweging dat zijn sporters die dag krijgen. “Ik gun het onze bewoners dat ze meer vitaliteit met zich mee brengen door een gezondere leefstijl te krijgen. Bewegen speelt daarbij een belangrijke rol."
Het parcours wordt afgelegd zonder training, omdat de deelnemers te maken hebben met autisme. Vaste structuren elke dag zijn dus ontzettend belangrijk en dan ineens trainen doorbreekt dat stramien. Desondanks heeft Marco er alle vertrouwen in dat zijn sporters het parcours succesvol afleggen: “En als ze dan de behaalde medaille trots aan anderen laten zien, met het gevoel: ik kan iets wat ik nog nooit heb gedaan, dan is het voor mij geslaagd. Het gaat echt om de ervaring, het meedoen,” aldus Marco.
Foto: Begeleider Shauwny en bewoonster Gea verheugen zich op de BedrijvenMudRun.